Starobný i predčasný dôchodok si možno zvýšiť prácou

Každoročne v januári zvyšuje Sociálna poisťovňa všetkým penzistom ich dôchodok o valorizáciu. Tento rok sa vďaka nej dôchodky zvýšili o 3,3 percenta. Okrem toho si dôchodcovia môžu svoju penziu zvýšiť aj vlastným pričinením.

07.02.2012 06:30
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci, dôchodok, zmluva Foto:
Ilustračné foto
debata

Nárok na jej zvýšenie získajú, ak sa zamestnajú alebo budú podnikať. „O zvýšenie dôchodku je možné požiadať od nasledujúceho dňa po zániku dôchodkového poistenia,“ tvrdí riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. Dôchodca tak môže žiadať o zvýšenie penzie až vtedy, keď prestane pracovať alebo skončí s podnikaním. Zároveň platí, že o zvýšenie dôchodku môže požiadať len raz za rok, a to aj vtedy, ak by mu počas roka zaniklo dôchodkové poistenie viackrát. V prípade, že má niekto viacero dôchodkových poistení, napríklad ako zamestnanec aj ako živnostník, jeho dôchodok sa zvýši až vtedy, keď mu zaniknú všetky poistenia.

Dôchodkovo poistení sú len tí penzisti, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu. V prípade, že niekto pracuje na dohodu, neplatí odvody do Sociálnej poisťovne a nemá preto ani nárok na zvýšenie dôchodku. Vďaka tomu, že im zamestnávateľ nestrháva zo mzdy odvody však dostanú dohodári v čistom viac peňazí, ako keby za rovnakú sumu robili na zmluvu.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Kto môže požiadať o zvýšenie dôchodku
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Požiadať o zvýšenie penzie môžu len pracujúci starobní a predčasní dôchodcovia. „Poberateľ invalidného dôchodku môže popri poberaní tohto dôchodku pracovať, ak mu to jeho zdravotný stav dovoľuje. Invalidný dôchodok však nie je možné zvýšiť za obdobie povinného dôchodkového poistenia počas poberania tohto dôchodku,“ povedala Ďuriačová.

Pracujúcim dôchodcom však Sociálna poisťovňa nezvýši dôchodok automaticky. Dôchodca dostane viac peňazí, len ak o to požiada. Poisťovňa nemá na tento účel vytvorený špeciálny formulár, ale žiadosť je potrebné sformulovať vlastnými slovami a zaslať na adresu ústredia Sociálnej poisťovne. K žiadosti nie je potrebné prikladať žiadne potvrdenia. Sociálna poisťovňa zvýšenie vypočíta na základe evidenčného listu dôchodkového poistenia, ktorý jej musí poslať zamestnávateľ. Sociálna poisťovňa zvýši invalidný dôchodok len vtedy, ak sa jeho poberateľovi zhorší zdravotný stav. „Zhoršenie zdravotného stavu musí byť preukázané a potvrdené odbornými lekárskymi nálezmi. Posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne na základe odborných lekárskych nálezov a v súlade s platnými právnymi predpismi rozhodne o stupni invalidity a následne ústredie Sociálnej poisťovne rozhodne o novej sume invalidného dôchodku,“ vraví Ďuriačová.

Dôchodok sa môže pri zhoršení zdravotného stavu zvýšiť len tým invalidným dôchodcom, ktorých miera poklesu zárobkovej činnosti je v rozmedzí od 40 do 70 percent. Ak má niekto mieru poklesu vyššiu ako 70 percent, dostane maximálnu možnú penziu, ktorá závisí od počtu odpracovaných rokov, priemerného osobného mzdového bodu a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Percentuálna miera poklesu tak výšku tohto dôchodku už neovplyvňuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba