Druhý pilier bude zarábať menej

Ziskovosť druhého penzijného piliera, ktorá je často kritizovaná, sa od apríla ešte viac oslabí. Úspory viac ako milióna sporiteľov sa nebudú zrejme zhodnocovať ani o úroveň rastu cien. Ide o dôsledok toho, že väčšina z celkovo 1,4 milióna sporiteľov nachádzajúcich sa v druhom pilieri neposiela dôchodkovým správcovským spoločnostiam návratky potvrdzujúce ochotu aj naďalej zostať v negarantovaných fondoch.

27.03.2013 12:01
sporenie, vklad, mince, úroky, výnos,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (172)

Po skončení mesiaca sa tak asi milión ľudí automaticky presunie do garantovaných fondov, kde im prípadné straty správcovia penzií hradia z vlastných peňazí, čím sú motivované k veľmi opatrnému investovaniu spojenému s nízkymi výnosmi.

„Žiadosti o zotrvanie v negarantovanom fonde evidujeme každý deň, predpokladám, že návratky pošle približne päť percent sporiteľov,“ povedala Alena Fábryová, manažérka pre dôchodky ING DSS. Aj podľa ostatných správcov súkromných dôchodkov zostane v negarantovaných fondoch päť, maximálne desať percent ich súčasných klientov. Podľa posledných údajov Národnej banky Slovenska si dnes v garantovaných fondoch sporí len niečo okolo 170-tisíc ľudí a po naplnení predpovedí DSS-iek ich počet stúpne až na 1,1 milióna sporiteľov.

„Presun do garantovaných fondov môžeme odporučiť pre klientov, ktorí sa uspokoja s minimálnym zhodnotením svojich úspor a pre ktorých je dôležité garantovanie hodnoty dôchodkovej jednotky,“ povedal Mário Adámek, člen predstavenstva Aegon dss. Pri negarantovaných akciových fondoch totiž sporiteľom hrozia aj straty, ktoré by museli platiť z vlastných peňazí. Na druhej strane z historického hľadiska zarobili práve investície do akcií súkromným investorom vždy najviac peňazí.

„Fondy s vyšším rizikom automaticky neprinesú sporiteľom vyššie výnosy. Z histórie vyplýva, že väčšinou to tak je, ale minulý vývoj nie je zárukou budúceho,“ povedal však Miroslav Kotov z Allianz – Slovenská d.s.s. Podľa neho nikto nevie odhadnúť výnosy aktív z pohľadu najbližších dvadsať až tridsať rokov. „Navyše po úprave garancií na desaťročné obdobie má garantovaný fond potenciál prinášať vyššie výnosy ako inflácia,“ dodal Kotov.

Doterajšie výsledky zatiaľ hovoria jednoznačne v prospech negarantovaných indexových fondov. Tie ako jediné počas svojej asi 9-mesačnej existencie dokázali sporiteľom ponúknuť ročné výnosy v rozmedzí desať až dvadsať percent. „Ja osobne by som každému, kto je zdravý, má menej ako 45 rokov a relatívne stále zamestnanie, odporučil aspoň čas úspor dať do vhodného indexového negarantovaného dôchodkového fondu,“ povedal Viktor Kouřil, generálny riaditeľ VÚB Generali dss.

Ľudia sa tiež môžu rozhodnúť aj pre negarantované akciové fondy. „Osobne by som sa týmto druhom fondov radšej vyhol,“ uviedol Kouřil. Výkonnosť akciových fondov totiž závisí od rozhodnutí portfólio manažérov, ktorí ako každý človek môžu urobiť chybu a spôsobiť tak vysoké straty sporiteľov. „Zatiaľ čo indexové fondy kopírujú rast alebo pokles celosvetového hospodárstva a individuálne názory portfólio manažérov sú výrazne obmedzené,“ vysvetlil Kouřil. Svetové akciové indexy aktuálne rastú pre uvoľnenú menovú politiku svetových bánk. Sporitelia by tiež nemali zabúdať, že v negarantovaných fondoch prípadné straty platia z vlastných peňazí uložených v druhom pilieri.

Sporitelia si môžu kedykoľvek rozdeliť vlastné úspory medzi garantované a negarantované fondy v nimi určenom pomere. Takéto miešanie najviac znižuje riziko straty a zároveň stále ponúka možnosť výnosov nad úrovňou rastu cien. Sporitelia môžu zároveň raz ročne vymeniť aj dôchodkovú správcovskú spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba