Pracujúci predčasní penzisti majú nárok na zvýšenie dôchodku

Predčasní penzisti môžu pracovať na zmluvu aj na dohodu. Musia však počítať s tým, že ak im vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku.

25.07.2013 08:28
peniaze, euro, minca, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Po skončení práce môžu predčasní penzisti požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty dôchodku a zároveň o zvýšenie svojho dôchodku. To sa vypočíta ako súčin osobných mzdových bodov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Zároveň sa im dôchodok zvýši o pol percenta za každých začatých 30 dní, keď dôchodok nepoberali, pretože pracovali. Požiadať o toto polpercentné zvýšenie môžu až po dosiahnutí dôchodkového veku.

O zvýšenie dôchodku je potrebné požiadať. Na podanie žiadosti nie je určené žiadne tlačivo ani stanovený spôsob, akým sa táto žiadosť podáva. Žiadosť o nové určenie sumy starobného dôchodku Sociálna poisťovňa odporúča podať písomne (listom) a adresovať ju treba Sociálnej poisťovni, ústredie. Takáto žiadosť musí obsahovať identifikáciu osoby, ktorá ju podáva (dobré je uviesť aj číslo, pod ktorým sa vypláca dôchodok), dátum a podpis a musí z nej byť zrejmé, že sa ňou žiada o nové určenie sumy starobného dôchodku.

Ak si predčasný penzista založí živnosť, vďaka čomu bude minimálne prvý rok oslobodený od platenia sociálneho poistenia, nevznikne mu nárok na zvýšenie dôchodku. Až vtedy, keď jeho príjem prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu a on začne platiť odvody, bude môcť požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Žiadosť bude môcť podať až po tom, čo mu toto poistenie zanikne, teda keď zruší živnosť.

Príklad

Predčasný dôchodca sa od 1. marca 2013 zamestnal za 400 eur mesačne. Od tohto dátumu mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu dôchodku, ktorý v tom čase poberal vo výške 350 eur. Pracovať bude do 31. augusta. Dôchodkový vek dovŕši 1. septembra 2013 a od tohto dátumu požiada o uvoľnenie výplaty dôchodku aj o jeho zvýšenie.

Najprv vyrátame jeho osobný mzdový bod (OMB), ktorý sa vypočíta ako jeho celkový príjem (2 400 eur) vydelený všeobecným vymeriavacím základom (9 432 eur).

OMB = 2 400 / 9 432

OMB = 0,25445

Zvýšenie sa ďalej vypočíta ako osobný mzdový bod vynásobený aktuálnou dôchodkovou hodnotou (ADH na rok 2013 = 10,0098 eura).

Zvýšenie = 0,25445 × 10,0098

Zvýšenie = 2,546 eura

Táto suma sa priráta k pôvodne vyplácanému dôchodku, čo je po zaokrúhlení 352,60 eura. Táto čiastka sa ďalej zvýši o pol percenta za každých začatých 30 dní, kedy penziu nedostával, čo je v jeho prípade o 3,5 percenta. Po zvýšení tak bude mesačne dostávať dôchodok vo výške 365 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok #zvýšenie dôchodku