Mám nárok na dva dôchodky?

Otázky a odpovede o starobnom dôchodku.

09.08.2013 06:30
pracujúci, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môžem požiadať o dôchodok, aj keď nemám všetky potrebné doklady?

Sociálna poisťovňa je povinná spísať žiadosť o dôchodok aj vtedy, ak sa domnieva, že nespĺňate podmienky nároku na dávku a nároku na jej výplatu, alebo ak žiadosť nie je doložená potrebnými dokladmi. Je však potrebné si uvedomiť, že spísanie žiadosti o dôchodok bez toho, aby bola doložená potrebnými dokladmi, má spravidla za následok predĺženie konania o dôchodku.

Môže mi Sociálna poisťovňa priznať a vyplácať dôchodok aj vtedy, ak ku žiadosti o jeho priznanie neboli priložené všetky potrebné doklady?

Za istých podmienok možno dôchodok priznať preddavkovo, ak sú splnené podmienky nároku naň, ale ešte pred vydaním rozhodnutia o priznaní dôchodku je potrebné zistiť niektoré skutočnosti, ktoré sú potrebné na určenie jeho sumy. Sociálna poisťovňa rozhodne o preddavkovej výplate dôchodku, o čom písomne informuje žiadateľa o dôchodok a súčasne zisťuje potrebné skutočnosti. Po zistení rozhodných skutočností vydá rozhodnutie o priznaní dôchodku a zúčtuje sumy vyplatené na preddavku.

Narodila som sa 16. 1. 1961, vychovala som 3 deti a v zamestnaní som doteraz odpracovala 30 rokov. Kedy mi vznikne nárok na starobný dôchodok?

Nárok na starobný dôchodok vám vznikne, ak ste boli dôchodkovo poistená najmenej 15 rokov a dovŕšili ste dôchodkový vek. Podľa súčasných platných právnych predpisov dovŕšite dôchodkový vek 16. 1. 2023.

V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek. Pracoval som 28 rokov na Slovensku a 14 rokov v zahraničí. Mám nárok na dva dôchodky?

Ak ste dovŕšili dôchodkový vek a máte odpracovaných najmenej 15 rokov, máte nárok na starobný dôchodok zo SR. Ak máte bydlisko na území SR a pracovali ste aj v niektorom zo štátov, ktoré sú zmluvnou stranou dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo v Švajčiarskej konfederácii, alebo v štáte, s ktorým má Sociálna poisťovňa uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení, môžete požiadať aj o dôchodok z tohto štátu priamo v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta svojho trvalého pobytu. Sociálna poisťovňa, ústredie rozhodne o starobnom dôchodku zo SR a súčasne uplatní za vás nárok na dôchodok zo zahraničia. Zahraničný nositeľ sociálneho poistenia následne rozhodne o priznaní alebo zamietnutí starobného dôchodku písomným rozhodnutím, (napr. z dôvodu nesplnenia vekovej podmienky v príslušnom štáte).

Narodila som sa 6. 8. 1953, narodili sa mi dve deti. Jedno som vychovávala od narodenia do dovŕšenia 18 rokov veku, druhé dieťa zomrelo ako 3-mesačné. V zamestnaní som odpracovala 36 rokov. Kedy mi vznikne nárok na starobný dôchodok?

U žien sa v súčasnosti určuje dôchodkový vek v závislosti od počtu vychovaných detí. Podmienka výchovy dieťaťa je splnená, ak sa žena osobne starala o dieťa vo veku do dosiahnutia plnoletosti aspoň po dobu 10 rokov. Pokiaľ sa však žena ujala výchovy dieťaťa po dosiahnutí ôsmeho roku jeho veku, je podmienka výchovy dieťaťa splnená, ak sa žena osobne starala o dieťa vo veku do dosiahnutia plnoletosti aspoň po dobu piatich rokov. Do potrebnej doby starostlivosti o dieťa na účely splnenia podmienky výchovy dieťaťa sa započítava aj doba, po ktorú sa žena nemohla o dieťa osobne starať pre chorobu alebo preto, že dieťa bolo zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti. Podmienka výchovy dieťaťa sa považuje za splnenú tiež vtedy, ak sa žena starala o dieťa od jeho narodenia do jeho úmrtia, pokiaľ dieťa zomrelo po dosiahnutí 6 mesiacov veku; alebo ak sa o dieťa starala aspoň posledné 3 roky pred dosiahnutím veku určeného pre vznik nároku na starobný dôchodok. Vzhľadom na to sa vám pre vekovú podmienku hodnotí iba starostlivosť o jedno dieťa. Dôchodkový vek ženy, ktorá sa narodila 6. 8. 1953 a vychovala 1 dieťa, sa určí tak, že k veku 56 rokov, sa pripočíta 54 kalendárnych mesiacov. Dôchodkový vek dovŕšite 6. 2. 2014.

Narodila som sa 15. novembra 1953, som bezdetná. V zamestnaní som odpracovala doteraz 34 rokov. Z toho 27 rokov v zamestnaní zaradenom do II. pracovnej kategórie. Mám nárok na zníženie dôchodkového veku?

Zákon o sociálnom poistení garantuje zachovanie nárokov vyplývajúcich zo zaradenia zamestnania do zvýhodnenej pracovnej kategórie do 31. decembra 2023. Podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov mal poistenec nárok na zníženie dôchodkového veku iba ak bol zamestnaný v potrebnom rozsahu v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie. Keďže ste boli zamestnaná v zamestnaní zaradenom do II. pracovnej kategórie, nárok na zníženie dôchodkového veku vám nevznikol. Znamená to, že dôchodkový vek dosiahnete dovŕšením 62 rokov veku.

Tento rok dovŕšim dôchodkový vek 62 rokov. Odpracoval som 40 rokov, z toho 15 rokov v II. pracovnej kategórii. Bude mať II. pracovná kategória vplyv na sumu môjho dôchodku?

Nárok zo zaradenia zamestnania do druhej pracovnej kategórie predstavuje porovnanie sumy starobného dôchodku určenej podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. 12. 2003 a podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. 1. 2004. To znamená, že Sociálna poisťovňa vypočíta sumu dôchodku podľa oboch zákonov, následne obe sumy porovná a dôchodok prizná v sume, ktorá je vyššia.

Dôchodkový vek dovŕšim 24. 10. 2013. Budem však naďalej pracovať do 31. 12. 2013 a o starobný dôchodok požiadam od 1. 1. 2014. Bude mi do rozhodujúceho obdobia zahrnutý aj rok 2013?

Rozhodujúce obdobie na zistenie priemerného osobného mzdového bodu (POMB) sú kalendárne roky pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok s výnimkou kalendárnych rokov pred 1. 1. 1984. Keďže podmienky nároku na starobný dôchodok splníte 24. 10. 2013, rozhodujúcim obdobím na zistenie POMB sú kalendárne roky 1984 až 2012 aj v prípade, že o dôchodok požiadate až od 1. 1. 2014. Obdobie dôchodkového poistenia (zamestnanie a ďalšie započítateľné doby) vám bude zhodnotené od ukončenia povinnej školskej dochádzky do 23. 10. 2013. Obdobie od 24. 10. 2013 do 31. 12. 2013 sa bude hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez jeho poberania aj s osobným mzdovým bodom za toto obdobie, v ktorom sa zohľadní vymeriavací základ, ktorý ste dosiahli v tomto období.

Dôchodkový vek som dovŕšil 28. 12. 2011. O starobný dôchodok som nepožiadal a naďalej pracujem. Dňa 31. 12. 2013 ukončím zamestnanie a chcem požiadať o starobný dôchodok. Môžem o tento dôchodok požiadať spätne? Ak áno, odkedy?

Dávka sa prizná odo dňa, od ktorého dávka patrí, najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dávku. Vzhľadom na to máte možnosť o starobný dôchodok požiadať odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, t. j. od 28. 12. 2011.

Som poberateľ invalidného dôchodku. Dňa 15. októbra 2013 dovŕšim dôchodkový vek. Môžem požiadať o starobný dôchodok?

Poberateľ invalidného dôchodku môže odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa určí sumu starobného dôchodku a porovná ju so sumou vyplácaného invalidného dôchodku. Vypláca sa dôchodok, ktorého suma je vyššia. Nárok na nižší dôchodok zaniká. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov sa vypláca dôchodok, ktorý si poistenec zvolil.

V roku 2013 dovŕšim dôchodkový vek. Pracoval som 24 rokov na Slovensku a 16 rokov vo Veľkej Británii. V novembri 2011 som sa vrátil späť na Slovensko. Budem mať nárok na starobný dôchodok zo Slovenskej republiky aj z Veľkej Británie?

Ak poistenec dovŕšil dôchodkový vek a bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, má nárok na starobný dôchodok zo Slovenska. Ak máte bydlisko na území Slovenska a pracovali ste aj v niektorom z členských štátov Európskej únie, alebo v štáte, s ktorým máme uzatvorenú Zmluvu o sociálnom poistení, môžete požiadať aj o zahraničný dôchodok na pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska. Sociálna poisťovňa, ústredie rozhodne o dôchodku zo Slovenska a súčasne uplatní za poistenca nárok na dôchodok do zahraničia (vo vašom prípade do Veľkej Británie). Zahraničný nositeľ sociálneho poistenia následne rozhodne o priznaní alebo zamietnutí starobného dôchodku písomným rozhodnutím, prípadne o odklade nároku na starobný dôchodok z dôvodu nesplnenia vekovej podmienky v príslušnom štáte.

Za aké obdobie patrí mesačná suma dôchodku?

Dôchodky sa vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách. Deň splatnosti dôchodku určuje Sociálna poisťovňa. Ak sa dôchodok vyplatí napríklad 20. júla, tak je to dôchodok vyplatený za obdobie od 20. júla do 19. augusta.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #starobný dôchodok