Môže mi exekútor siahnuť aj na nemocenskú dávku?

Otázky a odpovede o exekúciách penzií.

31.08.2013 06:30
exekútor, faktúra, banka, klient, pobočka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Prečo z dôchodkov možno vykonávať zrážky?

Dôchodky majú charakter príjmov, ktoré nahrádzajú odmenu za prácu a na ktoré sa pri vykonávaní zrážok primerane použijú právne predpisy upravujúce vykonávanie zrážok zo mzdy dlžníka. Sú to predovšetkým zákon o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok), Občiansky súdny poriadok a zákon o správe daní.

Často sa stáva, že účet, na ktorý chodí penzistovi dôchodok, exekútor zablokuje, a dôchodca si myslí, že účet zablokovala Sociálna poisťovňa. Dôchodca tak ostane vlastne bez akýchkoľvek prostriedkov. Má v takomto prípade nejakú možnosť dostať sa k svojej penzii? Ako má postupovať, aby sa dostal aspoň k základnej sume potrebnej na živobytie?

Zo zákona o sociálnom poistení má dôchodca možnosť vybrať si spôsob poukazovania dôchodku. Jedným z nich je poukazovanie dôchodku na jeho osobný účet v banke. Sociálna poisťovňa neblokuje ani nemá možnosť blokovať účet dôchodcu. V prípade, že dôchodca nie je spokojný s poukazovaním dôchodku na jeho osobný účet, má možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o poukazovanie dôchodku prostredníctvom pošty v mieste bydliska. Sociálna poisťovňa vykoná zmenu v spôsobe poukazovania dôchodku najneskôr od splátky splatnej v treťom kalendárnom mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť o zmenu spôsobu výplaty dôchodku doručená Sociálnej poisťovni.

Prečo sú naďalej vykonávané zrážky, aj keď už bolo Sociálnej poisťovni oznámené, že dlžná suma už je splatená?

Sociálna poisťovňa po nariadení exekúcie zrážkami z dôchodkovej dávky môže prestať vykonávať zrážky skôr len na základe oznámenia, že pohľadávka oprávneného je uhradená, resp. oznámenia o zastavení exekúcie z iného dôvodu, orgánom, ktorý exekúciu nariadil. Prestať vykonávať zrážky z dôchodku výlučne na základe oznámenia dlžníka o uhradení pohľadávky nie je možné.

Prečo sú vykonávané zrážky, keď suma pohľadávky je už uhradená?

Pohľadávka vymáhaná v exekučnom konaní je vždy zvýšená o príslušenstvo pohľadávky a o náhradu trov exekučného konania. Sumy príslušenstva pohľadávky a náhrady trov exekučného konania určuje orgán, ktorý výkon zrážok nariadil. Sociálna poisťovňa je povinná zrážky vykonávať nielen do výšky pohľadávky, ale aj do výšky jej príslušenstva a náhrady trov exekučného konania.

Môže Sociálna poisťovňa vykonávať zrážky aj z iných dávok ako dôchodkových, napr. z nemocenských (materské) alebo z dávky v nezamestnanosti?

Áno, môže vykonávať zrážky aj z iných dávok poskytovaných podľa zákona o sociálnom poistení. Vo všeobecnosti ide o príjmy, ktoré v podstate slúžia na úhradu bežných životných potrieb dlžníka.

Ktoré pohľadávky sú prednostnými pohľadávkami?

Sú to pohľadávky uvedené v právnych predpisoch upravujúcich vykonávanie zrážok z dôchodku dlžníka. Ide napríklad o pohľadávky výživného, pohľadávky náhrady škody spôsobenej poškodenému ublížením na zdraví, pohľadávky daní, poplatkov a ciel, pohľadávky na poistnom, dávkach sociálneho poistenia, prídavku na dieťa, pohľadávky úhrady za sociálne služby poskytované podľa osobitného predpisu.

Existuje možnosť zníženia sumy zrážky z dôchodku?

Exekučný poriadok a Občiansky súdny poriadok pripúšťajú možnosť vykonávať zrážky v nižšej sume, ako je suma určená zákonom uvedeným postupom. Ak sa oprávnený s povinným dohodne na tom, že sa uspokojí so zrážkami v nižšej sume, a ak to obaja oznámia exekútorovi, vyzve exekútor Sociálnu poisťovňu, aby zrážala z dôchodku povinného mesačne túto zníženú sumu.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie