Prečo nám štát zvýši dôchodok menej ako ostatným?

Neuvažuje rezort práce nad prehodnotením situácie starobných dôchodcov, ktorým sa invalidný dôchodok preklasifikoval na starobný? Penzia sa nám valorizuje rovnako ako invalidným dôchodcom a budeme tak aj na budúci rok ukrátení o viac ako euro. Myslelo sa na tento fakt pri tvorbe zákona? Čitatelia

29.10.2013 10:41
dôchodok, penzia, dôchodca, dôchodci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čitatelia pravdepodobne narážajú na rozdiely pri pevnej sume valorizácie ustanovenej pre nekrátený invalidný dôchodok  s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, kde je rozdiel na rok 2014 v sume 1 euro v porovnaní s nekráteným starobným dôchodkom (v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % je rozdiel v pevnej sume na rok 2014 v sume 4,30 eura).

Podľa zákona o sociálnom poistení, ak  poberateľovi invalidného dôchodku  vznikne nárok na výplatu starobného dôchodku, ktorý je však nižší ako vyplácaný invalidný dôchodok, patrí mu naďalej vyšší invalidný dôchodok a súčasne mu logicky zanikne nárok na nižší starobný dôchodok. Uvedená zásada, v súlade s príslušnými medzinárodnými predpismi tak dôchodcovi zachováva nároky získané v invalidnom poistení, aj po dovŕšení dôchodkového veku.

Z uvedeného vyplýva, že sa na predmetný invalidný dôchodok vzťahuje pevná suma určená pre invalidný dôchodok (buď s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, alebo najviac o 70 %), čo je podľa nášho názoru spravodlivé, keďže každý druh dôchodku má stanovenú svoju pevnú sumu vypočítanú z priemernej mesačnej sumy toho-ktorého druhu dôchodku.

Podľa metodiky Sociálnej poisťovne sú invalidné dôchodky poberateľov po dovŕšení dôchodkového veku zohľadňované/za­počítavané pre výpočet priemerných súm invalidných dôchodkov s mierou poklesu nad 70 %, resp. do 70 %, t. j. aj od ich početnosti a súm sa odvíja pevná suma valorizácie pre jednotlivé invalidné dôchodky. Uvedený problém úzko súvisí so spôsobom valorizácie pevnou sumou, ktorý je dočasný (do konca roku 2017). Ak sa valorizuje dôchodok o percento, je zvýšenie dôchodku priamo závislé od sumy dôchodku. Bolo by nelogické a nesystémové valorizovať určitú skupinu invalidných dôchodkov o sumu, o ktorú sa valorizujú starobné dôchodky.

Odpovedala: Barbora Petrová z tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #invalidný dôchodok #valorizácia