Dávky a zľavy nie sú automatické. Musíte sa na ne pýtať

Počet penzistov na Slovensku stále rastie. Kým pred ôsmimi rokmi ich bolo 1,21 milióna, ku koncu septembra ich bolo takmer 1,31 milióna, pričom najviac sa zvýšil počet starobných dôchodcov.

05.11.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, vnúča, vnučka, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď sa dôchodky na Slovensku každý rok valorizujú, zostávajú pre väčšinu dôchodcov nízke. Priemerný starobný dôchodok sa pohybuje na úrovni 390 eur, ceny potravín, služieb a liekov však stále rastú.

Príjem nižší, ako je hranica chudoby, čo je 346 eur, má 369-tisíc slovenských seniorov. Chudoba na dôchodku čaká aj dlhodobo nezamestnaných a živnostníkov, ktorí si platia minimálne odvody. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

Dôchodok nižší, ako je hranica chudoby, čaká aj stále viac Slovákov, najmä tých, ktorých príjem neprekračuje 750 eur. Nízke mzdy pritom generujú do budúcnosti ďalšie dôchodky pod hranicou chudoby.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Cestovanie vlakom je pre penzistov výhodné.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Trochu pozitívnejšou správou je, že penzisti môžu na niektorých tovaroch a službách ušetriť. Zisťovanie informácií o rôznych zľavách ich síce oberie o nemálo času, ušetriť však môžu desiatky eur. Známe sú rôzne zľavy v hypermarketoch, usporiť sa dá aj na miestnych daniach. O ich výške, ale aj o podmienkach, za akých ich získajú, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach alebo sa na ne môžu spýtať osobne na príslušnom úrade alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Zvyčajne však o ne musia požiadať, obce a mestá ich neposkytujú automaticky.

Lacnejšie sú pre nich aj koncesionárske poplatky, ale tiež až po predložení potrebných dokladov a preukázaní skutočnosti, že v domácnosti nežijú so zárobkovo činnou osobou.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Pri zakladaní účtu by ste mali pracovníkovi v banke presne vysvetliť, na čo účet potrebujete, ako ho chcete využívať, pretože ak využijete viac služieb, za ktoré budete musieť platiť navyše, môže vás senior účet vyjsť drahšie, ako keby ste využívali klasické konto.

Pri vstupoch do múzeí či divadiel alebo pri návšteve výstav sa dá ušetriť až polovica vstupného. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty.

Niektoré obce zas poskytujú dôchodcom stravné na jedno teplé jedlo denne za zvýhodnenú cenu. Každá obec si nastavuje podmienky zľavy individuálne, preto sa treba na ne pýtať na obecnom úrade.

Už niekoľko rokov štát prispieva dôchodcom päťdesiatimi eurami na dovolenky. Pobyty ponúka Sorea a Jednota dôchodcov na Slovensku. Dovolenkovať tak môžu už od 120 eur na týždeň. Celkovo je na výber 12 hotelov Sorey vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch. Pobyty sa začínajú v nedeľu večer a končia sa v sobotu ráno. V cene je okrem ubytovania aj plná penzia. Jednota dôchodcov na Slovensku zas sprostredkúva pobyty v kúpeľoch. „Ak je však penzista zamestnaný, na dotovanom pobyte sa zúčastniť nemôže,“ povedal Igor Fabian, zástupca predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku. „O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nemá príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti,“ vraví ďalej Fabian.

Ľuďom s nízkymi penziami vracajú zdravotné poisťovne doplatky za lieky, ak prekročia limit spoluúčasti. Ide o sumu, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Znamená to, že ak celková výška úhrad za doplatky za lieky prekročí v štvrťroku takzvaný ochranný limit 45 eur, zdravotná poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol tento limit prekročený. Limit vo výške 45 eur sa vzťahuje na starobných dôchodcov, poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok.

Netýka sa však tých penzistov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, pričom na tento rok je hranicou 393 eur. Poistenci, ktorí dané kritériá spĺňajú, nemusia podávať žiadosť do zdravotnej poisťovne, takisto nie je potrebné, aby poistenci odovzdávali zdravotnej poisťovni doklady z registračnej pokladnice, ktoré im vydajú v lekárni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #zľavy pre dôchodcov