Ako sa predčasný dôchodok zmení na starobný?

Otázky a odpovede o penziách.

29.11.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, penzia, potvrdenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mám živnosť. Môžem ísť do predčasného dôchodku vo svojich 61 rokoch?

Ak ste povinne dôchodkovo poistený ako samostatne zárobkovo činná osoba (živnostník), nemôžete požiadať o predčasný starobný dôchodok. Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania a poberania predčasného starobného dôchodku. Platí, že poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku nevzniká, ak poistenec ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba (t. j. je zamestnaný alebo vykonáva samostatne zárobkovú činnosť) alebo pracuje na dohodu.

Som poberateľom predčasnej starobnej penzie. Dňa 8. 12. 2013 dovŕšim dôchodkový vek a chcel by som sa zamestnať. Ako a kedy príde k prechodu z predčasného starobného dôchodku na riadny starobný dôchodok? Dostanem o tejto zmene rozhodnutie?

Predčasný starobný dôchodok je po dovŕšení dôchodkového veku starobným dôchodkom. To znamená, že od 8. 12. 2013 ste už poberateľom starobného dôchodku. O tejto skutočnosti Sociálna poisťovňa rozhodnutie nevydáva, táto zmena nastáva automaticky v zmysle zákona o sociálnom poistení.

Spĺňam podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Nemôžem však o tento dôchodok požiadať, lebo ešte stále pracujem. Ak by som však ukončila zamestnanie, do priznania dôchodku budem bez príjmu. Aké sú možnosti, aby občan, ktorý skončí zamestnanie a požiada o priznanie predčasného starobného dôchodku, nezostal do priznania dôchodku bez príjmu?

Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania na riadnu pracovnú zmluvu, z ktorého vyplýva povinné dôchodkové poistenie, a poberania predčasného starobného dôchodku. Každý občan sa rozhoduje individuálne s prihliadnutím na svoju ekonomickú a sociálnu situáciu, či zostane pracovať až do dovŕšenia dôchodkového veku, alebo zamestnanie na riadnu pracovnú zmluvu skončí a požiada o predčasný starobný dôchodok, pričom by mal vziať do úvahy aj to, že od skončenia zamestnania do priznania dôchodku môže byť nejaký čas bez príjmu. Podľa zákona je Sociálna poisťovňa povinná rozhodnúť o priznaní dôchodku do 60 dní od podania žiadosti (vo väčšine prípadov tak robí do 30 dní), v mimoriadne zložitých prípadoch môže túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo žiadateľovi o dôchodok oznamuje (napr. ak klientovi chýbajú doklady potrebné na rozhodnutie o nároku na dôchodok). Vhodnou možnosťou je pre vás pracovať na dohodu o pracovnej činnosti alebo na dohodu o vykonaní práce, pretože tieto dohody nezakladajú účasť na dôchodkovom poistení a takýto zamestnanec nie je povinne dôchodkovo poistený, to znamená, že môžete mať príjem z práce na dohodu a zároveň mať podanú žiadosť o predčasný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok