Ak sa predčasný penzista zamestná, príde o dôchodok

Ak ste predčasným penzistom a rozhodnete sa privyrobiť si popri penzii, Sociálna poisťovňa vám jej výplatu pozastaví. Ak pracovať prestanete, môžete žiadať o zvýšenie dôchodku. To sa vypočíta ako súčin osobných mzdových bodov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty (v tomto roku je jej výška 10,0098 eura).

29.11.2013 12:06
dôchodca, pracujúci, penzia, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Zároveň sa vám dôchodok zvýši o pol percenta za každých začatých 30 dní, keď ste dôchodok nepoberali, pretože ste pracovali. Požiadať o toto polpercentné zvýšenie môžete až po dosiahnutí dôchodkového veku.
  • Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh poberania predčasnej penzie a práce na dohodu ani v prípade práce v zahraničí. V prípade, že po priznaní predčasného dôchodku začne penzista pracovať v zahraničí, je povinný túto skutočnosť do ôsmich dní oznámiť Sociálnej poisťovni, ktorá výplatu predčasnej penzie pozastaví. Ak si dôchodca oznamovaciu povinnosť splní oneskorene alebo ju nesplní vôbec a Sociálna poisťovňa preto nestihne výplatu jeho predčasnej penzie zastaviť včas alebo vôbec, po skončení práce, t. j. po opätovnom vzniku nároku na jeho výplatu, bude navyše vyplatená suma za odpracované obdobie dodatočne zúčtovaná. Sociálna poisťovňa tak bude postupovať aj v prípade, že poistencovi medzitým vznikne nárok na starobný dôchodok.

Príklad

Predčasný dôchodca sa od 1. marca zamestnal za 400 eur mesačne. Od tohto dátumu mu Sociálna poisťovňa zastaví výplatu dôchodku, ktorý v tom čase poberal vo výške 370 eur. Pracoval do 31. augusta. Dôchodkový vek dovŕšil 1. septembra 2013 a od tohto dátumu požiadal o uvoľnenie výplaty dôchodku aj o jeho zvýšenie.

Najprv treba vypočítať osobný mzdový bod (OMB), ktorý sa vypočíta ako celkový príjem (2 400 eur) vydelený všeobecným vymeriavacím základom (9 432 eur).

OMB = 2 400 / 9 432
OMB = 0,25445

Zvýšenie sa ďalej vypočíta ako osobný mzdový bod vynásobený aktuálnou dôchodkovou hodnotou (ADH na rok 2013 = 10,0098 eura).

Zvýšenie = 0,25445 × 10,0098
Zvýšenie = 2,546 eura

Táto suma sa priráta k pôvodne vyplácanému dôchodku, čo je po zaokrúhlení 352,60 eura. Táto suma sa ďalej zvýši o pol percenta za každých začatých 30 dní, keď penziu nedostával, čo je v jeho prípade o 3,5 percenta. Po zvýšení tak bude mesačne dostávať dôchodok vo výške 365 eur mesačne.

Príklad je len informatívny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia