Budúci dôchodok si možno zvýšiť prácou i dobrovoľným poistením

Celý život ťažko pracujete a už sa nemôžete dočkať dôchodku? Mali by ste sa pripraviť na to, že váš príjem po odchode do penzie sa výrazne zníži. Priemerný dôchodok totiž nedosahuje ani 47 percent priemernej mzdy.

30.11.2013 06:30
pracujúci, dôchodca, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Výška dôchodku sa odvíja od viacerých faktorov. Do vzorca na výpočet penzie vstupuje počet odpracovaných rokov, dosahované zárobky vo forme priemerného osobného mzdového bodu a aktuálna dôchodková hodnota. Tá sa každý rok mení v závislosti od vývoja priemerných platov.

Čím dlhšie niekto pracoval a čím vyšší plat poberal, tým by mal byť aj jeho dôchodok vyšší. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si vypočítať budúci dôchodok.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Budúcu výšku dôchodku si možno približne vypočítať na internetovej stránke Sociálnej poisťovne v sekcii Dôchodca, kde sa nachádza kalkulačka na informatívny výpočet dôchodku. Je potrebné do nej zadať osobné vymeriavacie základy od roku 1984. Tieto údaje Sociálna poisťovňa v minulosti zasielala poistencom. Kto ich nemá, môže o ich vystavenie poisťovňu požiadať.

Komu sa nepáči, aký dôchodok má dostať, má možnosť si ho zvýšiť. Buď pôjde do dôchodku neskôr, za čo mu Sociálna poisťovňa navýši dôchodok, alebo si bude platiť odvody z vyššej sumy. Keďže získať vyšší plat, z ktorého sa platia odvody, je väčšinou problematické, je možné si platiť odvody aj dobrovoľne. „Pri rozhodovaní o platení dobrovoľného dôchodkového poistenia je potrebné zohľadniť svoje ekonomické a sociálne možnosti. Ak sa naň občan prihlási, bude jeho povinnosťou platiť riadne a včas poistné: 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % na rezervný fond solidarity z vymeriavacieho základu, ktorý si sám určí, najmenej však z minimálneho vymeriavacieho základu,“ hovorí Višváder. Ľudia, ktorí si zvolia minimálny vymeriavací základ, ktorý je v súčasnosti vo výške 393 eur, budú musieť do poisťovne každý mesiac posielať 112,98 eura.

„Ďalšou možnosťou zvýšenia svojho budúceho dôchodku je výkon dvoch a viac zamestnaní, či výkon zamestnania na pracovný pomer alebo niektorú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a samostatnej zárobkovej činnosti,“ povedal Višváder.

Napríklad človek, ktorý v súčasnosti požiada o starobný dôchodok, pričom od roku 1984 sa jeho príjem pohyboval na úrovni priemernej mzdy, dostane po 40 odpracovaných rokoch penziu vo výške 411,60 eura. Ak by si celý minulý rok platil dobrovoľné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, jeho dôchodok by bol o 6,90 eura vyšší. Ak by si dobrovoľné odvody platil posledné dva roky, jeho dôchodok by dosiahol 425,40 eura.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku