Novopriznané penzie budú vyššie. Ale aj solidárnejšie

Čím viac rokov človek odpracuje a čím viac zarobí, tým má väčší predpoklad, že v budúcnosti dostane vyššiu penziu. Neplatí to však tak úplne.

17.12.2013 06:30
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Už druhý rok budú tí lepšie zarábajúci pri výpočte penzií solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára tohto roka sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. "V roku 2014 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať 76 %,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Lepšie však na tom budú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta o percento viac. Kým v tomto roku im pripočítala 17, od budúceho roka to bude 18. percent. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok necelých 260 eur, človek, ktorý dosiahne penzijný vek na budúci rok, dostane viac ako 267 eur.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa počíta aktuálna dôchodková hodnota.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek ešte v tomto roku, sa rozhoduje individuálne, či požiada o dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, teda ešte v tomto roku, alebo až v budúcom,“ povedal. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

Okrem odpracovaných rokov a príjmu budúci dôchodok ovplyvňuje aj menej známa, ale o to dôležitejšia veličina, ktorou je aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Kým do konca tohto roka platí suma 10,0098 eura, od januára sa zvýši na 10,2524 eura.

Ak do penzie odchádza človek dnes, splní všetky podmienky, zarába približne 1 200 eur a má odpracovaných 42 rokov, jeho dôchodok bude na úrovni približne 601 eur. Penzia sa mu v januári zvýši o pravidelnú valorizáciu o 8,80 eura. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia však bude, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, takmer 611 eur. K tejto sume sa tiež pripočíta zvýšenie o 8,80 eura. Vyššiu penziu dostane však len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote,

Dôležitá je aj skutočnosť, že na dôchodok nemá nárok každý. Aby bola penzia priznaná, treba mať minimálne 15 odpracovaných rokov, pri predčasnom dôchodku navyše jeho suma musí byť vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo je do 30. júna 2014 minimálne 237,80 eura mesačne, a nesmiete mať do riadnej starobnej penzie viac ako dva roky. Ten, kto žiada o invalidný dôchodok, musí byť invalidný, musí mať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nemá nárok na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #aktuálna dôchodková hodnota