Zmeny v penziách? Nižšia valorizácia a vyššia solidárnosť

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá začala platiť v januári tohto roku, priniesla v penziách viaceré zmeny, ktoré sa v ich zvyšovaní, ale aj vo výpočte budú prejavovať ešte najbližšie štyri roky.

31.12.2013 06:30
dôchodca, dôchodok, zmluva, poistenie, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (51)

A tak sa už druhý rok po sebe všetky dôchodky dvíhajú o pevnú sumu, teda pri rovnakom type dôchodku každému rovnako. Do konca roka 2012 sa valorizovali podľa medziročnej inflácie a medziročného rastu priemernej mzdy a upravovali sa o percento, ktoré vzniklo spriemerovaním týchto dvoch veličín.

„Valorizácia o pevnú sumu je vypočítaná na základe sumy vytvorenej z hodnoty valorizácie dôchodkov a tá bude rozdelená pre každého rovnako. Objem peňazí sa rozdelí počtom dôchodcov. Pridané dostane každý rovnako,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška. „Zvyšovanie penzií má za cieľ kompenzovať zvyšovanie životných nákladov dôchodcov, ktoré je približne rovnaké.“

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo vplýva na výšku vášho budúceho dôchodku.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Až do roku 2017, teda v prechodnom období sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien, čím sa aspoň čiastočne zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady penzistov.

V roku 2014 sa pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovilo ako súčet 60 percent z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 40 percent z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2013. Pevná suma sa teda odvíja od percenta 2,3 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2013.

Každému starobnému dôchodcovi sa penzia zvýši o 8,80 eura, predčasným dôchodcom o 8,90 eura. Pozostalostné penzie vzrastú o 5,70 eura, siroty dostanú navyše tri eurá. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 7,80 eura, ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 4,50 eura.

Ak penzista poberá viacero dôchodkov, napríklad starobný dôchodok v sume 384,20 eura a vdovecký dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice 112,60 eura, starobný dôchodok sa mu zvýši o 8,80 eura a vdovecký o 2,50. Spolu tak bude dostávať 508,10 eura.

O zvýšení penzie bude Sociálna poisťovňa dôchodcov informovať. "Každoročne vydávame o zvýšení dôchodkových dávok rozhodnutia,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Novopriznaných penzií sa zas dotkne vyššia aktuálna dôchodková hodnota, ale aj väčšia solidárnosť v penzijnom systéme, vďaka ktorej tí lepšie zarábajúci prispejú na dôchodok ľudí s nižším príjmom.

Aktuálna dôchodková hodnota sa mení každý rok v závislosti od vývoja priemerných platov v treťom štvrťroku. Keďže priemerná mzda v treťom kvartáli sa zvýšila z minuloročných 784 eur na 803 eur, zvýši sa tento dôležitý parameter pri výpočte dôchodku z dnes aktuálnej sumy 10,0098 eura na 10,2524 eura.

Ďalšou dôležitou veličinou, ktorá ovplyvní výšku vášho budúceho dôchodku, je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Aj túto veličinu čaká zmena. Ak človek, ktorý odchádza do dôchodku, zarába v hrubom viac ako tisíc eur, v roku 2014 sa z hodnoty jeho priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať len 76 %, kým v tomto roku to je 80 %.

Pri odchode do dôchodku získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 17 percent navyše, od januára to bude 18 percent.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku #valoriácia