Nový rok priniesol zmeny v dôchodkoch

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá začala platiť v januári 2013, priniesla v penziách viaceré zmeny, ktoré sa v ich zvyšovaní, ale aj vo výpočte budú prejavovať ešte najbližšie štyri roky.

14.01.2014 06:30
penzia, dôchodok, predčasný, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Dôvodom tohto kroku bola podľa rezortu práce snaha zlepšiť dlhodobú udržateľnosť penzijného systému. Výdavky na výplatu dôchodkov sa totiž každý rok zvyšujú. Tento rok na ne plánuje Sociálna poisťovňa minúť viac ako šesť miliárd eur.

Slovenským penzistom sa už druhý rok zvyšuje dôchodok o pevnú sumu, teda pri rovnakom type penzie každý dostane rovnakú sumu. „Valorizácia o pevnú sumu je vypočítaná na základe sumy vytvorenej z hodnoty valorizácie dôchodkov a sa rozdelí pre každého rovnako. Objem peňazí sa rozdelí počtom dôchodcov. Pridané dostane každý rovnako,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa počíta aktuálna dôchodková hodnota.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Bude to tak do roku 2017, teda v prechodnom období, ale bude sa meniť pomer váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy v prospech rastu cien. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady penzistov.

V roku 2014 sa pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovilo ako súčet 60 percent z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 40 percent z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2013. Pevná suma sa teda odvíja od percenta 2,3 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2013.

Inak sa budú počítať nové penzie, mnohé budú vyššie ako tie priznané v minulom roku. Budúci dôchodcovia za to môžu vďačiť vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, ktorá sa každý rok mení. Kým v roku 2013 bola jej výška 10,0098, v tomto roku je na úrovni 10,2524 eura. Ak teda do penzie šiel človek v minulom roku a zarábal približne 1 200 eur, jeho penzia je približne vo výške 600 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote takmer 611 eur.

Ďalšou dôležitou veličinou, ktorá ovplyvňuje výšku vášho budúceho dôchodku, je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Aj tá sa však zmenila. "V tomto roku sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať 76 %,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V minulom roku to bolo 80 %.

Lepšie sú na tom ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta o percento viac. Kým v minulom roku im pripočítala 17, od januára je to už 18 percent. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok približne 267 eur, kým človek s rovnakým príjmom odchádzal minulý rok do penzie s približne 260 eurami.

„Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ povedal Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

Dôležitá je aj skutočnosť, že na dôchodok nemá nárok každý. Aby bola penzia priznaná, treba mať minimálne 15 odpracovaných rokov, pri predčasnom dôchodku navyše jeho suma musí byť vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo je do 30. júna 2014 minimálne 237,80 eura mesačne a nesmie mať do riadnej starobnej penzie viac ako dva roky. Ten, kto žiada o invalidný dôchodok, musí byť invalidný, musí mať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nemá nárok na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku #valorizácia