Ako sa mi bude počítať penzia, ak budem nezamestnaná?

Mám 55 rokov a od mája 2013 som nezamestnaná. Nikto nemá o mňa záujem, som jednoducho stará, vyzerá to tak, že už nemám šancu zamestnať sa, a tu je môj problém: čo sa stane, ak sa mi nepodarí nájsť si zamestnanie až do dovŕšenia dôchodkového veku? Do konca apríla som bola zamestnaná stále, takže odrobené roky mám. Alžbeta Ágostonová

14.01.2014 09:24
dôchodca, peniaze, dôchodok, 2. pilier Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nie je v kompetencii Sociálnej poisťovne vyjadrovať sa k otázkam zamestnanosti. Z hľadiska vášho dôchodku platí, že základnou podmienkou na priznanie starobného dôchodku je najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia a dovŕšenie dôchodkového veku.

Dôchodkové poistenie nie je povinné. Zamestnanie nemusí trvať ku dňu splnenia vekovej podmienky, ku dňu vzniku nároku na starobný alebo predčasný starobný dôchodok. Po dovŕšení dôchodkového veku, ak máte 15 rokov dôchodkového poistenia, požiadajte o priznanie starobného dôchodku, resp. môžete požiadať aj o predčasný dôchodok (u žien to závisí aj od počtu vychovaných detí).

Nárok na predčasný starobný dôchodok má poistenec, ak splní súčasne tri podmienky: získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Keďže o vás nemáme dostatok informácií, zavolajte si na bezplatnú linku Sociálnej poisťovne 0800 123 123 – jej pracovníci posúdia vašu konkrétnu situáciu.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #otázky čitateľov