Penzisti môžu vďaka zľavám ušetriť

Takmer štyristotisíc slovenských penzistov žije z penzie nižšej ako štyristo eur. Takmer stotisíc z nich však žije z menej ako dvesto eur mesačne, čo je hranica životného minima. Pritom ceny potravín a služieb stále rastú.

25.02.2014 06:30
dôchodok, dôchodca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napriek tomu však môžu istým spôsobom ušetriť. Známe sú najmä zľavy v hypermarketoch, usporiť sa dá aj na miestnych daniach. O tom, či ich obce alebo mestá poskytujú a v akej výške, ale aj o podmienkach, za akých je možné ich získať, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach alebo sa na ne môžu spýtať osobne na príslušnom úrade, alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Ďalšou možnosťou je polovičná platba za rozhlas a televíziu. Stačí na adresu RTVS poslať čestné vyhlásenie a doklad o tom, že sú poberateľmi penzie a nežijú v spoločnej domácnosti so zarábajúcim človekom. V čestnom vyhlásení by nemala chýbať adresa a rodné číslo. Pre jednoduchšiu identifikáciu je ideálne, ak do žiadosti uvediete aj variabilný symbol alebo evidenčné číslo. Na polovičnú zľavu z úhrad, teda na platbu 2,32 eura, po starom koncesií, majú nárok dôchodcovia, invalidní dôchodcovia a poberatelia dávok v hmotnej núdzi.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Šetriť sa dá najmä v doprave.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na seniorov zvyčajne myslia aj banky. Majú pre nich pripravený bežný účet alebo balík služieb s výraznou zľavou alebo bezplatne. Tieto balíky sú však v porovnaní s tými pre bežných klientov zvyčajne „chudobnejšie“. Preto je vhodné, aby ste pri zakladaní účtu alebo balíka presne vysvetlili, aké služby by ste radi využívali, pretože za každú službu nad rámec balíka sa platí, a tak vás môže senior účet vyjsť drahšie ako klasické konto.

Seniori majú zvyčajne zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Ušetriť sa dá aj na platbách za telefón, ale aj pri vstupoch do múzeí či divadiel, či pri návšteve výstav. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

Štát prispieva dôchodcom aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak lacnejšia o 50 eur a ponúkajú ich už tradične Sorea a Jednota dôchodcov na Slovensku. Celkovo je na výber 12 hotelov Sorey vo Vysokých a v Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch. Pobyty sa začínajú v nedeľu večer a končia sa v sobotu ráno. V cene je ubytovanie a plná penzia, vo vybraných hoteloch aj vstupy do bazénov či rôzne zľavy. Na kúpeľných pobytoch organizovaných Jednotou dôchodcov sa môžu zúčastniť všetci penzisti, nielen členovia tejto organizácie. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. „Ak je však penzista zamestnaný na dohodu, na dotovanom pobyte sa môže zúčastniť,“ povedal Igor Fabian, zástupca predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku. „O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nemá príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti,“ dodal.

Peniaze za lieky vracajú zdravotné poisťovne. Penzistov sa totiž týkajú limity spoluúčasti na lieky. Limitom je suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Znamená to, že ak celková výška úhrad za doplatky za lieky prekročí v štvrťroku ochranný limit 45 eur, zdravotná poisťovňa pacientovi uhradí sumu, o ktorú bol tento limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane. Netýka sa to však dôchodcov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, pričom sa vždy posudzuje mzda za rok, ktorý dva roky predchádza roku, za ktorý sa limit spoluúčasti posudzuje – na rok 2014 by táto hranica mala byť stanovená na sumu 402,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov