O zvýšenie dôchodku môžu žiadať aj ľudia pracujúci na dohodu

Desaťtisíce dôchodcov si svoj nízky dôchodok zlepšujú prácou. Väčšina z nich pritom pracuje na dohodu. Keďže od minulého roku musia zamestnávatelia už aj z tohto príjmu strhávať odvody, majú nárok dohodári na rovnaké výhody ako riadni zamestnanci. Pracujúci dôchodcovia si vďaka tomu môžu zlepšiť svoju penziu.

01.03.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, predavač, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podať žiadosť o zvýšenie dôchodku môže každý penzista, ktorý bol po získaní nároku na dôchodok čo i len jeden deň dôchodkovo poistený. Nerozhoduje pritom, či bol poistený ako zamestnanec, dohodár, alebo ako živnostník. Zvýšenie penzie však nie je automatické a treba oň požiadať.

„O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku je možné požiadať najskôr od nasledujúceho dňa po zániku povinného dôchodkového poistenia,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Dôchodca tak môže o zvýšenie penzie požiadať až potom, ako prestane pracovať. Pracujúci penzisti môžu využiť aj to, že dôchodkové poistenie zanikne aj vtedy, keď zmenia zamestnávateľa. Ak niekto bude pracovať do konca februára v jednej firme a od marca sa zamestná v inej spoločnosti, má nárok na prepočítanie penzie.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku O zvýšenie penzie musíte požiadať.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ak by však niekto naraz mal viacero dôchodkových poistení, napríklad by súčasne pracoval pre dve firmy, môže o prepočítanie dôchodku požiadať až vtedy, keď mu zaniknú všetky poistenia. Ak by prestal pracovať len v jednej firme, Sociálna poisťovňa žiadosť o zvýšenie zamietne, pretože stále je aktívne druhé poistenie.

O koľko sa zvýši dôchodok pracujúcim penzistom, závisí predovšetkým od toho, aký bol ich plat, z ktorého si platili odvody. Čím viac niekto zarábal, tým by mu mal aj dôchodok vzrásť výraznejšie. Viac dostanú tí seniori, ktorí dosiahli dôchodkový vek a napriek tomu nepožiadali o vyplácanie dôchodku, pretože ďalej pracujú. V porovnaní s tým, keby dôchodok dostávali, bude suma zvýšenia dvojnásobná. Navyše sa im vypočítaný dôchodok zvýši o ďalšieho pol percenta za každých 30 dní, keď penziu nedostávali, hoci na ňu mali nárok.

Žiadať o zvýšenie dôchodku môžu len pracujúci starobní a predčasní penzisti. Hoci invalidní dôchodcovia môžu tiež popri poberaní invalidného dôchodku pracovať, ich dôchodok sa z tohto dôvodu nezvýši. Predčasní penzisti zase musia počítať s tým, že len čo sa zamestnajú, hoci aj na dohodu, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. O jej uvoľnenie môžu znovu požiadať, až keď prestanú pracovať alebo keď dosiahnu dôchodkový vek.

Vďaka plateniu odvodov získali výhody riadnych zamestnancov aj mladší dohodári. Príjem z práce na dohodu sa im po novom započíta do dôchodku. A ak ochorejú, môžu dostať nemocenskú dávku. Rovnako z príjmu na dohodu sa im už vyráta materské či dávka v nezamestnanosti. Aj tu platí, že čím vyšší príjem niekto dosiahne, tým bude mať nárok aj na vyššie dávky. A ak niekto pracuje zároveň na zmluvu aj na dohodu, oba príjmy sa mu spočítajú a dávky sa vyrátajú z celkového zárobku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia