Penzisti môžu ušetriť. Na cestovaní, ale aj na dovolenkách či liekoch

Počet penzistov na Slovensku neprestajne rastie. Kým vo februári žilo na Slovensku 990-tisíc starobných dôchodcov, koncom apríla ich bolo už viac ako 998-tisíc.

21.05.2014 06:30
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napriek faktu, že sa penzie každý rok valorizujú, zostávajú pre väčšinu dôchodcov nízke. Priemerný starobný dôchodok sa pohybuje na úrovni 399 eur. Stále však takmer štyristotisíc slovenských penzistov musí prežiť z penzie nižšej ako štyristo eur a takmer stotisíc z nich má na mesiac dokonca menej ako dvesto eur, ale ceny potravín, služieb a liekov ustavične rastú.

Potešujúce však je, že penzisti môžu na niektorých komoditách ušetriť. Zisťovanie informácií o rôznych zľavách ich síce oberú o nemálo času, ale môžu ušetriť aj desiatky eur. Zľavy poskytuje väčšina miest a obcí na miestnych daniach. Či sa to týka aj vás, si musíte zistiť na mestskom či obecnom úrade, na internete alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú zvyčajne platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či za komunálny odpad. Ak ich mesto či obec poskytujú, treba o ne žiadať, nedávajú ich totiž automaticky.

Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek a nežije v domácnosti so zarábajúcou osobou, má lacnejšie aj koncesionárske poplatky. Musí však predložiť potrebné doklady.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Ak zvažujete založenie účtu, mali by ste presne vedieť, ako ho chcete využívať, aby potom pre vás senior konto nebolo nevýhodnejšie ako klasické konto.

Pri vstupoch do múzeí, divadiel či pri návšteve výstav sa dá ušetriť až polovica vstupného. Seniori majú zvyčajne zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne. Niektoré obce zas poskytujú dôchodcom stravné na jedno teplé jedlo denne za zvýhodnenú cenu. Každá obec si nastavuje podmienky zľavy podľa seba, preto sa treba na ne pýtať na obecnom úrade.

Štát prispieva dôchodcom aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak lacnejšia o 50 eur. Na kúpeľných pobytoch organizovaných Jednotou dôchodcov sa môžu zúčastniť všetci penzisti, nielen členovia tejto organizácie. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia.

Peniaze za lieky vracajú zdravotné poisťovne. Penzistov sa totiž týkajú limity spoluúčasti na lieky. Limitom je suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 45 eur, poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol tento limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane. Netýka sa však dôchodcov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd, alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR, teda momentálne viac ako 402,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov