Dovolenky pre dôchodcov dotuje štát

Jar a leto sú obľúbenými dovolenkovými obdobiami penzistov. A vďaka štátnej dotácii môžu oddychovať o päťdesiat eur lacnejšie v porovnaní so štandardnou cenou pobytu. Každý dôchodca sa však môže na dotovanom pobyte zúčastniť len raz za rok.

22.05.2014 14:05
senior, dôchodca, dovolenka, kúpele, dotovaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na pobytoch organizovaných Jednotou dôchodcov sa môžu zúčastniť všetci penzisti, nielen členovia tejto organizácie. Vlani organizovala pobyty v ôsmich kúpeľoch – Nimnica, Dudince a Turčianske Teplice, Číž, Bardejovské Kúpele, Tatranské Zruby, Trenčianske Teplice a Lúčky. „Cieľom projektu je napríklad aj udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života ľudí v seniorskom veku,“ povedal podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián.

„Na pobyte s dotáciou sa môže zúčastniť poberateľ starobného alebo predčasného či výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje a nemá príjem z podnikania či z inej samostatnej zárobkovej činnosti, má trvalý pobyt na území Slovenska a spĺňa podmienku na čerpanie dotácie, čo dokladuje podpísaním Čestného vyhlásenia,“ konštatoval Fabián. Ako však dodal, na rekondičný pobyt nie je právny nárok, pretože pre vyše 900-tisíc dôchodcov je k dispozícii necelých 12-tisíc pobytov.

Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku. Poskytovatelia nevedia zabezpečiť opatrovateľskú službu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov