Penzistov čaká nový výpočet dôchodkov aj zmena percenta pri valorizácii

Valorizáciu aj výpočet dôchodkov čakajú v januári zmeny. Opäť sa menia percentá pri valorizácii a tí lepšie zarábajúci budúci penzisti prispejú viac na dôchodky horšie zarábajúcich ako tento rok. Zmeny v zákone o sociálnom poistení, ktoré budú trvať až do roku 2018, rezort práce odôvodnil snahou zlepšiť dlhodobú udržateľnosť penzijného systému.

21.10.2014 08:37
dôchodok, dôchodkyňa, dôchodca, senior, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Penzistov totiž na Slovensku stále pribúda. Ku koncu septembra vyplácala Sociálna poisťovňa spolu 1 656 400 dôc­hodkov, pričom najviac bolo starobných dôchodkov, viac ako milión. Vdovských dôchodkov bolo vyplatených 293 513 a invalidných 231 651. Zvyšujú sa však aj priemerné dôchodky. Výška priemerného starobného dôchodku bola ku koncu septembra 399,38 eura, invalidného 267,69 a vdovského 242,71 eura.

Novopriznané penzie budú na budúci rok vyššie vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote. Kým tento rok je jej suma na úrovni 10,2524 eura, Sociálna poisťovňa v návrhu rozpočtu na budúci rok predpokladá, že sa jej suma zvýši na 10,5187 eura.

Meniť sa však bude percento ďalšej dôležitej veličiny na výpočet penzie, ktorá ovplyvňuje výšku budúceho dôchodku – hodnoty priemerného osobného mzdového bodu. „V tomto roku sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítava 76 percent,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Na budúci rok to bude 72 percent.

Ak ide do penzie človek v tomto roku a zarába približne 1 200 eur, jeho dôchodok bude aj s valorizáciou vo výške necelých 625 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári 2015 človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, ale aj valorizácii na úrovni približne 630 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nemenilo, jeho penzia by bola ešte o niekoľko eur vyššia.

Ako by mal teda postupovať človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek na rozhraní rokov? Požiadať o penziu v decembri či čakať na január? „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ povedal Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“ Zmena čaká aj zvyšovanie dôchodkov. Zvyšovať sa budú opäť o pevnú sumu, navyše každý druh dôchodku porastie inak.

Pevná suma sa určila percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 70 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 30 % z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2014. Keďže sa priemerná mzda v prvom polroku zvýšila o 4,4 % a rast spotrebiteľských cien dosiahol nulu, pevná suma sa teda odvíja od percenta 1,32 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2014.

Každý starobný dôchodca dostane pridaných 5,20 eura, predčasný 5,30 eura. Pozostalostné penzie vzrastú o 3,40 eura, siroty dostanú 1,80 eura. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 4,60 eura. Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 2,70 eura.

Až do roku 2017, teda v prechodnom období, sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien, čím sa aspoň čiastočne zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #valorizácia