Pracujúci penzisti môžu dostať dávky i vyšší dôchodok

Za odvody, ktoré nám zamestnávateľ strháva z platu, môžeme dostať viaceré dávky. Vždy platí, že každý môže dostať dávky len z toho poistenia, na ktoré si platí odvody.

24.04.2015 10:28
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Pracujúci dôchodcovia sú od platenia niektorých odvodov oslobodení, preto nemajú nárok ani na všetky dávky ako ostatní zamestnanci. Vždy závisí od toho, či ide o starobného, predčasného, alebo invalidného dôchodcu a od toho, či je zamestnaný na zmluvu, alebo na dohodu.

„Všeobecne platí, že nárok na dávky zo Sociálnej poisťovne má poistenec, ktorý splní podmienky stanovené zákonom o sociálnom poistení. K nim patrí predovšetkým existencia a trvanie jednotlivých druhov sociálneho poistenia,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Starobní dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu, platia len odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka tomu môžu po skončení práce požiadať o zvýšenie svojej penzie. Od tohto roku navyše Sociálna poisťovňa zvyšuje dôchodky automaticky všetkým penzistom, ktorí boli zamestnaní k 31. decembru.

Ak sa starobný alebo predčasný dôchodca zamestná na zmluvu, musí okrem dôchodkového poistenia platiť aj odvody na nemocenské poistenie. „Zo systému nemocenského poistenia mu potom v zmysle zákona o sociálnom poistení môže vzniknúť nárok na nemocenské a ošetrovné, ak, samozrejme, splní všetky zákonom stanovené podmienky,“ povedal Višváder.

Invalidným dôchodcom, ktorí sú zamestnaní na dohodu, musí zamestnávateľ strhávať z platu odvody na starobné a invalidné poistenie. Na rozdiel od starobných a predčasných dôchodcov im však nevzniká právo vďaka tomu požiadať o zvýšenie dôchodku. Toto zaplatené poistné sa im zohľadní až pri dosiahnutí dôchodkového veku, keď sa bude počítať ich starobný dôchodok.

V prípade, že sa invalidný dôchodca zamestná na zmluvu, bude musieť platiť odvody ako všetci ostatní zamestnanci. To znamená, že mu zamestnávateľ bude z platu strhávať poistné na dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Invalidní penzisti, ktorých pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je vyšší ako 70 percent, nemusia platiť poistenie v nezamestnanosti. To znamená, že nemajú nárok ani na dávku v nezamestnanosti.

Na konci februára na Slovensku pracovalo viac ako 120-tisíc starobných dôchodcov a takmer 79-tisíc invalidných dôchodcov. Starobní a invalidní penzisti, ktorí sa zamestnajú, môžu poberať plat i dôchodok. V prípade predčasných dôchodcov to však nie je možné. Len čo sa predčasný penzista zamestná, či už na zmluvu, alebo na dohodu, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #dávky pre dôchodcov