Koncom roka sa vypláca vianočný príspevok

Už niekoľko rokov po sebe vypláca Sociálna poisťovňa všetkým penzistom, ktorí spĺňajú podmienky, vianočný príspevok.

18.08.2015 09:43
debata (4)

Dostanú ho všetci, ktorých penzie sa pohybujú na úrovni 60 percent priemernej mzdy v hospodárstve. Na jeho výplatu má tak nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahnu sumu 514,80 eura.

Maximálna suma vianočného príspevku zostáva aj tento rok nezmenená. Bude to opäť 87,26 eura. Dostanú ju tí, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Penzistom, ktorých dôchodok sa pohybuje od 198,20 do 514,80 eura mesačne, bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 31,31 eura.

Celkový príspevok, ktorý dostanú penzisti, sa skladá z dvoch častí: vianočného príspevku a jednorazovej dávky. Dávka má určenú pevnú sumu 12,74 eura. Dostane ju každý dôchodca, ktorého dôchodok neprekročí dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, teda nie je vyšší ako 396,18 eura.

Pri jeho vyplácaní sa však bude prihliadať aj na dôchodky vyplácané z výsluhového zabezpečenia Slovenskej republiky (výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský/vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok, ale aj na penzie z druhého piliera) a na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí, alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia. Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok z cudziny, by mali do 30. septembra preukázať Sociálnej poisťovni mesačnú sumu dôchodku vyplateného z cudziny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #vianočný príspevok