Odchod do penzie? So zmenami

Chystáte sa do penzie? Pripravte sa na túto udalosť vopred najmä tým, že si skontrolujete, či máte všetky potrebné doklady. Urýchlite tak vybavenie svojej dôchodkovej dávky. A nezabudnite na fakt, že do penzie väčšina môže odísť až o 76 dní neskôr.

16.01.2017 09:55
dôchodok, dôchodkové sporenie, Sociálna poisťovňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Starobných dôchodcov na Slovensku pribúda. Ku koncu novembra poberalo starobnú penziu viac ako milión ľudí. Najviac z nich – 142 110, žije v Nitrianskom kraji, najmenej – 111 557 – v Trnavskom. „Väčšinu poberateľov tvoria ženy – 641 553, mužov bolo ku koncu novembra 406 046,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. V návrhu svojho rozpočtu Sociálna poisťovňa predpokladá, že do penzie len tento rok odíde 31 027 ľudí s priemernou výškou dôchodku 461,30 eura. Okrem malých výnimiek však všetci musia počítať s tým, že o penziu nemôžu požiadať dosiahnutím veku 62 rokov, ale až o 76 dní neskôr. „Dôchodkový vek na Slovensku sa zvýšil na 62 rokov a 76 dní,“ informoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Výnimkou budú len tí, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek, to znamená ženy v závislosti od počtu vychovaných detí a poistenci v závislosti od získaného obdobia zamestnania v I. pracovnej kategórii alebo obdobia služby v I., alebo II. kategórii funkcií,“ uviedla vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Ľudmila Grauzelová. Do I. pracovnej kategórie patria napríklad práce v baníctve, v jadrových elektrárňach či v ťažobnom priemysle.

Minimálne pätnásť odpracovaných rokov a dôchodkový vek. To sú podmienky, ktoré musí splniť každý, kto chce požiadať o starobný dôchodok. Do budúcej penzie sa však započítava okrem odpracovaných rokov aj príjem. A jej výšku ovplyvňuje aj jedna málo známa veličina – aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca roka 2016 bola jej suma 10,9930 eura, od januára sa zvýšila na 11,3505 eura.

Od januára sa malo znižovať percento inej veličiny, ktorá tiež ovplyvňuje konečnú sumu penzie. A tou je priemerný osobný mzdový bod. Ak je na úrovni 1, čo je suma priemernej mzdy v hospodárstve, pre budúceho penzistu sa nič nemení. Do jeho budúceho dôchodku sa započíta celý jeho zárobok. Situácia sa však mení, ak je toto číslo nižšie ako 1, čiže človek zarába menej, ako je slovenský priemer, alebo vyššie ako 1,25, čo predstavuje zárobok viac ako 1 200 eur mesačne.

Tým, ktorí zarábajú viac, ako je priemer, sa z príjmu, ktorý prevyšuje približne 1 200 eur v hrubom, malo od januára započítať do penzie nižšie percento. Parlament však schválil zmenu, a tak toto percento zostalo na úrovni 68 %, nekleslo na 64. Lepšie na tom mali byť tí, ktorí zarábajú menej, ako je priemer. Tým sa vlani k penzii pripočítalo 20 %, tento rok to malo byť 21 % navyše. Toto percento sa však nezmenilo, zostalo na úrovni 20 %.

Každý, kto chce požiadať o dôchodok, musí podať písomnú žiadosť a doložiť potrebné doklady. Tomu, kto podmienky nespĺňa, bude žiadosť zamietnutá. „Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o jeho priznanie, to znamená až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné, a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ vysvetlil Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do dôchodku