Penzie 2018: Viac peňazí pre starodôchodcov

Január prinesie v dôchodkoch viacero zmien. Tou najväčšou bude prepočítanie dôchodkov tým penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred takzvanou "Kaníkovou" reformou. Polepšiť by si malo viac ako 100-tisíc z nich. A všetci tí, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na budúci rok, pôjdu do penzie opäť neskôr.

15.05.2017 07:00
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred prvým januárom 2004 a ktorých suma penzie by bola vyššia, ak by bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. januára 2004, prepočítajú dôchodky. Ako skonštatoval minister práce Ján Richter, legislatíva do 31. decembra 2003 viac zohľadňovala solidaritu, v súčasnosti zákon kladie väčší dôraz na zásluhovosť.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31.decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Ich počet sa odhaduje na vyše 88-tisíc. Starodôchodcovia, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004, si prilepšia priemerne o 47 eur, každý dôchodok bude Sociálna poisťovňa prepočítavať zvlášť, zvýšenie sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 100 eur. Výsledná suma sa vyráta z dôchodkovej karty. Ďalšou skupinou budú seniori, ktorým bol priznaný dôchodok podľa zákona účinného pred 1. októbrom 1988. „Vzhľadom na to, že technicky je náročné zistiť všetky spisy, tak títo seniori, ktorým sa dôchodok vypočítal zo zárobku najmenej 2 333 slovenských korún (77,44 eura) sa má penzia zvýšiť paušálne o 25,50,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna. Počet zvýšených penzií sa pri tejto skupine odhaduje v budúcom roku približne na 13-tisíc.

Starobný dôchodok sa pritom bude prepočítavať len tým starodôchodcom, ktorí vďaka uplatneniu pravidiel platných od 1. januára 2004 získajú vyšší dôchodok, ako majú v súčasnosti. Celkovo je pritom na Slovensku približne 451-tisíc penzistov, ktorí odišli do penzie pred 1. januárom 2004. "Nie všetci starodôchodcovia budú touto novelou uspokojení, to možné nie je,“ povedal Richter.

Na zvýšenie penzií pôjde v roku 2018 asi 50 miliónov eur, o rok neskôr 47 miliónov a v roku 2020 asi 45 miliónov eur.

Dôchodcovia o prepočítanie penzie nebudú musieť žiadať. Urobí to za nich Sociálna poisťovňa, ktorá bude každého o zmene informovať.

Zásadnou zmenou pre nových penzistov bude opäť neskorší odchod do penzie. „V roku 2018 by sa mal predlžovať dôchodkový vek o 63 dní," konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce.

A tak ľudia, ktorí pôjdu do penzie v roku 2018, budú môcť o dôchodok požiadať vo veku 62 rokov a 139 dní.

Zmena by mala nastať aj vo valorizácii dôchodkov. Od januára by sa mali penzie valorizovať podľa inflácie za domácnosti dôchodcov. Tá je však stále nízka, na úrovni 0,7 percenta. Aký mechanizmus bude zvolený, známe ešte nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #starodôchodcovia