Ako sa vám zvýši minimálny dôchodok, ak sa zamestnáte

Ľuďom, ktorým Sociálna poisťovňa vypláca minimálna dôchodok a pracujú, sa zvýšenie vypočíta inak ako ostatným starobným dôchodcom.

24.03.2018 07:23
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poberatelia starobného dôchodku, ktorí pracujú, pričom sú povinne dôchodkovo poistení, majú nárok na zvýšenie svojej penzie. Zvýšenie sa vypočíta na základe ich celkového príjmu, z ktorého sa vyráta osobný mzdový bod. Polovica osobného mzdového bodu sa následne vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Táto suma sa následne pripočíta k ich doteraz vyplácanému dôchodku, pričom výsledná suma sa zaokrúhli na desať eurocentov nahor.

V prípade, že pracuje poberateľ minimálneho dôchodku, zvýšenie sa vypočíta inak. Sociálna poisťovňa zvýši od 1. januára za obdobie dôchodkového poistenia v predchádzajúcom roku jeho pôvodný starobný dôchodok. Nezvyšuje sa teda priamo minimálny dôchodok, ale pôvodný starobný dôchodok.

Následne Sociálna poisťovňa porovná takto zvýšený pôvodný starobný dôchodok s minimálnym dôchodkom, na ktorý má daný človek nárok. „Ak bude suma zvýšeného starobného dôchodku vyššia ako je minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa začne dôchodcovi vyplácať zvýšený starobný dôchodok, pretože je to preňho výhodnejšie. Ak bude táto zvýšená suma starobného dôchodku nižšia ako je dôchodcom aktuálne poberaný minimálny dôchodok, bude aj naďalej dostávať tento minimálny dôchodok bez toho, aby sa mu zvýšil. Je to totiž pre neho tiež výhodnejšie,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Sociálna poisťovňa urobí tento prepočet automaticky. Penzista tak nemusí o zvýšenie žiadať. O zvýšení od začiatku roho rozhodne do konca marca. Výplata takto zvýšeného dôchodku s doplatkom od 1. januára 2018 príde dôchodcovi na adresu alebo bankový účet v jeho aprílovom výplatnom termíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #minimálny dôchodok