Brexit – odkladajte si doklady o sociálnom poistení

Sociálna poisťovňa v súvislosti s vystúpením Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie (brexit) upozorňuje slovenských občanov, aby venovali pozornosť otázkam sociálneho zabezpečenia.

27.02.2019 13:04
dane, odvody, doklady, daňové, priznanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade, že pracujú v Spojenom kráľovstve odporúčame im, aby si v prvom rade overili, že zamestnávateľ ich skutočne prihlásil na sociálne poistenie. Vo vlastnom záujme by si mali uchovať doklady potvrdzujúce, že v určitom období v Spojenom kráľovstve (alebo inde v zahraničí) skutočne pracovali – ide napríklad o pracovné zmluvy, výplatné pásky, potvrdenie o odpracovaných obdobiach a sociálnom poistení.

Všetky tieto doklady im v budúcnosti môžu pomôcť pri hodnotení ich nárokov na dávky, či už v Spojenom kráľovstve alebo na Slovensku.

Keďže všetky detaily odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ (29. marca 2019) nie sú nateraz jasné, môžu byť pre občanov dôležité všetky doklady o práci a pôsobení v tejto krajine za obdobie pred brexitom i po ňom. Dôležité sa pre nich môžu stať i v budúcnosti, po skončení prechodného obdobia (po 31. decembri 2020) alebo neskôr, napr. pri vybavovaní dôchodku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #doklady #sociálne poistenie #Brexit