Kedy má dôchodca nárok na nezdaniteľné minimum?

Aká je tohtoročná nezdaniteľná časť, kedy má dôchodca nárok na jej uplatnenie a čo všetko sa započítava do nezdaniteľnej časti na manželku?

08.11.2019 07:00
senior, dôchodca, úsmev, Foto:
Základná suma nezdaniteľnej časti základu na manželku resp. manžela je v roku 2019 vo výške 3 937,35 eura.
debata
  • Poberateľ starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku (§ 11 ods. 6 zákona o dani z príjmov), ak bol poberateľom tohto dôchodku k 1. 1. 2019, má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka iba v prípade, že ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2019 v úhrne nepresahuje sumu 3 937,35 eura. Potom nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje rozdiel medzi sumou 3 937,35 eura a vyplatenou sumou dôchodku.
  • Ak daňovník bol poberateľom uvedeného dôchodku k 1. 1. 2019 a ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2019 v úhrne presahuje sumu 3 937,35 eura, nemá nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.
  • Ak sa daňovník stane dôchodcom v priebehu roka 2019 (nebol poberateľom dôchodku k 1. 1. 2019), vzniká mu nárok na celú nezdaniteľnú časť vo výške 3 937,35 eura, resp. v závislosti od vykázaného základu dane.
  • Ak daňovníkovi dôchodcovi vznikne nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, môže ju uplatniť len od čiastkového základu dane z aktívnych príjmov (z príjmov zo závislej činnosti alebo z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo ich úhrnu), a to v závislosti od vykázaného základu dane. Čiastkový základ dane vyčíslený z tzv. pasívnych príjmov (napr. príjem z prenájmu nehnuteľností, príjem z nepeňažnej výhry, príjem z predaja nehnuteľnosti, príjem z vyplatenia podielového listu) nie je možné znížiť o nezdaniteľnú časť základu dane.
  • Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, že manželka žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:
    1. starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti
    2. v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie
    3. bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
    4. považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
  • Ak sú splnené uvedené podmienky iba jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, môže si daňovník znížiť základ dane o nezdaniteľnú časť základu dane na manželku zodpovedajúcu 1/12 sumy nezdaniteľnej časti za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane.
  • Základná suma nezdaniteľnej časti základu na manželku resp. manžela je v roku 2019 vo výške 3 937,35 eura. Táto suma sa pri vyššom zárobku znižuje v závislosti od vykázaného základu dane.
  • Nezdaniteľná časť na manželku sa znižuje o vlastný príjem manželky. Do vlastného príjmu manželky sa započítava akýkoľvek príjem, aj keď je od dane z príjmov oslobodený, okrem zamestnaneckej prémie, daňového bonusu, zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť a okrem štátnych sociálnych dávok, znížený o zaplatené poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré bola povinná platiť. Započítava sa aj dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Dôchodcovia #nezdaniteľné minimum #nezdaniteľná časť