Penzijné minimum zvýšia niektorým dôchodcom dvakrát

Časté legislatívne zmeny v posledných mesiacoch minulého roka sú dôsledkom toho, že viac ako 50 tisíc poberateľov minimálnych dôchodkov bude mať penziu zvýšenú hneď dva razy.

09.01.2020 11:46 , aktualizované: 15:10
dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Prvé rozhodnutia o zvýšení minimálnych penzií Sociálna poisťovňa posiela už v týchto dňoch a vychádzajú z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament schválil v októbri minulého roka.

„Podľa nej bolo podmienkou na zvýšenie minimálneho dôchodku u každého poberateľa aspoň 30 kvalifikovaných rokov,“ uviedol riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Aby poisťovňa podľa neho dodržala termín výplaty tohto druhu dôchodkov, začala s prípravou hneď po schválení novely zákona. „Keď boli technologické procesy rozbehnuté a systém už generoval rozhodnutia podľa prvej verzie, poslanci na decembrovej schôdzi zákon opäť zmenili, a to tak, že podmienkou pre zvýšenie minimálneho dôchodku sa stal počet aspoň 30 odpracovaných, nie 30 kvalifikovaných rokov,“ dodal. V tom čase už nebolo možné informačný systém zastaviť a uvedené údaje prepracovať, pretože by sa zdržala výplata iných dávok. Podľa Višvádera išlo napríklad o decembrové vianočné príspevky, ale aj aktuálnu valorizáciu 1,7 milióna dôchodkov. „Ich nevyplatením v decembri, respektíve v januári by Sociálna poisťovňa porušila zákon,“ prízvukuje.

Penzisti, ktorým zmena podmienky z kvalifikovaných na odpracované roky dôchodky navýši, ale nič nestratia. Dostanú nové rozhodnutia a dôchodok im bude dopočítaný podľa nového kritéria odpracovaných rokov. Zvýšenie im bude vyplatené spätne od 1. januára 2020. Nemusia nič reklamovať, ani iniciovať doplatenie dôchodku, Sociálna poisťovňa o tomto probléme vie a bude konať z vlastnej iniciatívy.

Stane sa tak ale až po zmene údajov v informačnom systéme, na čom v týchto dňoch Sociálna poisťovňa pracuje. „Nejde o chybu, je to jednoducho dôsledok vyplývajúci z technologických procesov a z častých legislatívnych zmien v krátkom časovom úseku,“ dodal Višváder.

Od začiatku tohto roka sú minimálne dôchodky vyššie a dostupnejšie väčšiemu počtu penzistov, pretože po zmene zákona sú naviazané namiesto životného minima na priemernú mzdu, vďaka čomu ich dostane namiesto súčasných 50 tisíc penzistov viac ako 250 tisíc. „Úvodná suma minimálneho dôchodku bude začínať pri 33 % priemernej mzdy,“ vraví Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce. Základná minimálna penzia za 30 odpracovaných rokoch 334,30 eura, ak človek odpracuje 40 rokov, dostane tento rok 378,50 eura. „V zásade sa všetky sumy mesačného minimálneho dôchodku tento rok zvýšia o 48,50 eura,“ dodala Rodinová.

Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálnu penziu majú aj naďalej poberatelia starobného dôchodku, aj keď bol predtým priznaný ako predčasný alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku. „Podmienky nároku dôchodca splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia, pričom už nebude potrebné splniť podmienku 30-tich rokov tzv. kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia s určeným príjmom za jednotlivé kalendárne roky, výška dôchodkových príjmov je u neho nižšia ako výška minimálneho dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok. Napríklad poberateľka starobného dôchodku – vdova musí požiadať aj o priznanie vdovského dôchodku,“ približuje podmienky nároku Peter Višváder.

Účelom minimálneho dôchodku je zabezpečiť poistencovi dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. Inštitút minimálnej penzie bol zavedený od 1. júla 2015.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #penzista #Dôchodcovia #minimálna penzia