Dôchodcovia pozor: Ako požiadať o zmenu v poukazovaní dôchodku

Začiatkom roka z dôvodu zvyšovania poplatkov za vedenie účtu v banke, dôchodcovia často žiadajú o poukazovanie dôchodku na iný účet alebo o poukazovanie dôchodku v hotovosti prostredníctvom pošty.

21.01.2020 09:30
dôchodci, účty, penzia Foto:
Ak dôchodca žiada svoj dôchodok poukazovať na účet manžela/manželky, treba Sociálnej poisťovni predložiť vyplnené, podpísané a príslušnou bankou overené tlačivo „Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet manžela (manželky) dôchodcu“.
debata

Ak žiadajú o poukazovanie dôchodku na účet v inej banke, odporúčame im predložiť Sociálnej poisťovni vyplnené, podpísané a príslušnou bankou overené tlačivo „Poukazovanie dôchodku na účet dôchodcu v banke“. Toto tlačivo obsahuje všetky potrebné náležitosti k bezproblémovému zariadeniu výplaty dôchodku na nový účet v banke. Tlačivo je dostupné v každej banke, v pobočke Sociálnej poisťovne alebo aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Ak dôchodca žiada svoj dôchodok poukazovať na účet manžela/manželky, odporúčame Sociálnej poisťovni predložiť vyplnené, podpísané a príslušnou bankou overené tlačivo „Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet manžela (manželky) dôchodcu“. Tlačivo vypĺňa poberateľ dôchodku. Súhlas vyjadruje aj majiteľ účtu svojim vlastnoručným podpisom.

Ak dôchodca žiada poukazovať svoj dôchodok v hotovosti prostredníctvom pošty stačí, aby Sociálnej poisťovni zaslal neformálnu žiadosť – list, v ktorom uvedie, že dôchodok žiada poukazovať prostredníctvom pošty na adresu bydliska. Presnú adresu je potrebné v liste uviesť, list vlastnoručne podpísať a doručiť ho Sociálnej poisťovni.

Sociálna poisťovňa neodporúča dôchodcom rušiť pôvodný účet v banke skôr, ako im bude doručené písomné oznámenie o vykonanej zmene. V opačnom prípade môže prísť k prerušeniu výplaty dôchodku. Zmena v poukazovaní dôchodku, vzhľadom na technologické procesy, trvá aj dva mesiace. Na konci minulého roka Sociálna poisťovňa vyplácala 996 212 dôchodkov na bankový účet a 386 296 v hoto­vosti. V posledných rokoch je trend rastu výplaty na dôchodkový účet.

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #výplata dôchodku #poukazovanie penzijných dávok