Penzijné minimum alebo dávka v núdzi?

Zarábate málo a máte obavu, že váš dôchodok bude nízky? Ak budete mať odpracovaných aspoň tridsať rokov, do systému sociálnych dávok už nespadnete. Dostanete totiž minimálny dôchodok, ktorý od januára prešiel viacerými zmenami. O dávku v núdzi budú musieť žiadať aj naďalej tí budúci penzisti, ktorí odpracovali menej ako 30 rokov.

03.02.2020 06:00
seniori, manželia, úsmev, radosť Foto:
Zvýšenie sociálnych dávok a príspevkov k týmto dávkam si v tomto roku zo štátneho rozpočtu vyžiada 181,3 tisíca eur.
debata (3)

Minimálne dôchodky začala Sociálna poisťovňa prepočítavať po novom. Netreba o to žiadať osobitnou žiadosťou, o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny rozhodne automaticky bez žiadosti. Prvých 50-tisíc penzistov už informáciu o zvýšení penzijného minima dostalo. Nie je to ale konečný počet.

Kým do konca minulého roka sa suma minimálneho dôchodku odvíjala od sumy životného minima, od januára je naviazaná na priemernú mzdu. "Nová konštrukcia zvyšovania minimálneho dôchodku je novým kombinovaným modelom, keďže zaručuje jeho rast dokonca dvojstupňovo, v závislosti od rastu priemernej mzdy a čiastočne rastu životného minima,“ konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce. Týmto krokom sa stráca zásluhovosť v penzijnom systéme, keďže brigádnický pracovník so mzdou 280 eur mesačne bude mať rovnakú penziu ako človek, ktorý zarába 840 eur, pričom na odvodoch zaplatí počas roka trojnásobne vyššiu sumu.

"Poberatelia tých minimálnych dôchodkov, ktorých sa zmena podmienky z kvalifikovaných na odpracované roky týka, dostanú informáciu o zvýšení penzie na minimálnu a dôchodok im bude dopočítaný podľa nového kritéria odpracovaných rokov. Zvýšenie im bude vyplatené spätne od 1. januára 2020,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Po zmene zákona bude mať nárok na tento druh dôchodku približne 250-tisíc dôchodcov. Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny majú naďalej poberatelia starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný dôchodok) alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.

Za 30 odpracovaných rokov je minimálny dôchodok 334,30 eura mesačne. Za každý ďalší odpracovaný rok nad základnú hranicu 30 rokov sa minimálny dôchodok zvýši o dve percentá sumy životného minima za 31. až 39. rok obdobia dôchodkového poistenia a o tri percentá sumy životného minima za 40. a ďalší rok obdobia dôchodkového poistenia.

Viac dostanú aj ľudia, ktorí sú v hmotnej núdzi. Dávky a príspevky k týmto dávkam od začiatku roka stúpli o 2,5 %. Sumy totiž podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi vzrástli o rovnaké percento, o aké sa od júla minulého roka zvýšilo životné minimum. Dávka pre jednotlivca išla nahor o 1,60 eura na 66,30 eura, pre jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi o 3,10 eura na 126,20 eura, pre jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi o 4,50 eura mesačne na 184,30 eura.

"V roku 2020 bude pozitívne ovplyvnených priemerne mesačne približne 68 120 príjemcov pomoci v hmotnej núdzi, resp. domácností v hmotnej núdzi,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Zvýšenie sociálnych dávok a príspevkov k týmto dávkam si v tomto roku zo štátneho rozpočtu vyžiada 181,3 tisíca eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok #dávka v núdzi