Penzie 2021: Valorizácia a 13. dôchodok + príklady

Toto sú prvé dve zmeny, ktoré ďalší rok čakajú dôchodcov.

18.06.2020 06:00
dôchodca, rozmýšľanie Foto:
Priemerné sumy dôchodkov, od ktorých bude závisieť pevná suma valorizácie jednotlivých druhov dôchodkov, budú známe až v júli.
debata (27)

Zmena prvá: Namiesto vianočného 13. dôchodok

Od apríla tohto roka platí novela zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej majú všetci dôchodcovia nárok na 13. dôchodok. Ten tak nahradil doteraz vyplácaný vianočný príspevok, na ktorý však nemali nárok všetci penzisti.

V decembri by tak mali dostať všetci penzisti, bez ohľadu na to, či ich dôchodok je v sume dvesto, alebo tisíc eur, rovnakú sumu. Stačí, ak majú v decembri nárok na výplatu starobného, predčasného, invalidného, pozostalostného alebo sociálneho dôchodku. Suma 13. dôchodku je vo výške priemernej mesačnej sumy príslušnej dôchodkovej dávky vykázanej Sociálnou poisťovňou k 31. decembru kalendárneho roka, ktorý predchádza roku, v ktorom sa určuje suma 13. dôchodku.

Na vyplácanie tohto druhu dôchodku panovali medzi politickými stranami rozdielne názory. „Pre ministerstvo práce a ministra Milana Krajniaka sú 13. dôchodky prioritou a je presvedčený, že budú vyplatené,“ uviedla Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce. Možnú dohodu načrtol aj minister hospodárstva Richard Sulík. „Samozrejme, stále očakávame aj rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý má v tejto veci rozhodnúť na základe podnetu, ktorý podala pani prezidentka v súvislosti s legislatívnym postupom prijímania zákona. Dúfame, že sa ústavní sudcovia poponáhľajú, lebo koniec roka už máme o chvíľu,“ konštatoval vicepremiér v relácii TA3 V politike.

„My budeme garantom sociálnych istôt pre občanov počas celých štyroch rokov,“ uviedol Boris Kollár a deklaroval, že 13. dôchodky budú. Dodal, že osobne bude proti zákonu, ktorý by ich zrušil, píše sa v správe TASR.

Zmena druhá: Valorizácia

Podľa súčasného právneho stavu sa dôchodkové dávky od 1. januára 2021 zvýšia v závislosti od medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, minimálne však o 2% z priemerného dôchodku (daného druhu). „Podľa poslednej dostupnej makroekonomickej prognózy Inštitútu finančnej politiky sa rast spotrebiteľských cien za I. polrok 2020 pre domácnosti dôchodcov očakáva na úrovni 2,3% (Štatistický úrad SR za prvé štyri mesiace zverejnil hodnotu inflácie za domácnosti dôchodcov na úrovni 2,8 %),“ informuje Barbora Petrová z tlačového odboru rezortu práce.

„Plne si uvedomujeme tlak pandémie COVID-19 na zníženie príjmov z poistného na jednej strane a na druhej strane aj tlak na zvyšovanie výdavkov najmä pri nemocenských dávkach (nemocenské a ošetrovné) a dávkach v nezamestnanosti. Aj v súvislosti so zabezpečením dostatočných prostriedkov na vyplatenie dôchodkových dávok nám je zrejmé, že bude potrebný transfer zo štátneho rozpočtu na vyššej úrovni ako pôvodných 200 miliónov eur uvádzaných v schválenom rozpočte Sociálnej poisťovne na rok 2020,“ dodala.

Priemerné sumy dôchodkov, od ktorých bude závisieť pevná suma valorizácie jednotlivých druhov dôchodkov, budú známe až v júli. Vychádza sa totiž z priemerných penzií ku koncu júna daného roku.

Priemerný starobný dôchodok bol na konci mája v sume 484,18 eura. Ak by sa pevná suma počítala z tejto výšky, starobný dôchodok by sa valorizoval minimálne o 9,70 eura.

„O zvýšení dôchodku rozhodne Sociálna poisťovňa, ktorá uvedie v rozhodnutí o zvýšení dôchodku obe sumy zvýšenia a dôchodcovi sa prizná vyššia z uvedených súm. Rozhodnutia o zvýšení dôchodku zasiela tak, aby boli doručené ku dňu splatnosti dôchodku v mesiaci január príslušného kalendárneho roka. To znamená, že dôchodcovi, ktorý dostáva svoj dôchodok napríklad 18. deň v kalendárnom mesiaci, bude rozhodnutie doručené tesne pred 18. januárom 2021,“ dodala Barbora Petrová.

Aké sumy penzisti dostanú

Druh poberaného dôchodku Suma trinásteho dôchodku v eurách
Starobný dôchodok 460,40
Predčasný starobný dôchodok 433,20
Invalidný dôchodok do 70 % 209,90
Invalidný dôchodok nad 70 % 380,00
Vdovský dôchodok 263,10
Vdovecký dôchodok 208,80
Sirotský dôchodok 137,70
Sociálny dôchodok 255,00
Invalidný dôchodok z mladosti* 280,50
Zdroj: Sociálna poisťovňa – priemerné hodnoty príslušných sólo dôchodkov k 31. 12. 2019; *priemerná suma invalidného dôchodku z mladosti bude určená osobitne do a nad 70 % poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Príklady zvýšenia dôchodku

Príklad 1:
Dôchodca A poberá starobný dôchodok vo výške 300 eur. Ak by sa penzie zvyšovali o 2,3 %, penzistovi by sa dôchodok zvýšil o 6,90 eura. Ale pevná suma by bola pre tohto dôchodcu výhodnejšia, a tak by mu Sociálna poisťovňa zvýšila dôchodok o 9,70 eura, na 309,70 eura.

Príklad 2:
Dôchodca B poberá starobný dôchodok vo výške 400 eur. Percentuálne zvýšenie o 2,3 % v tomto prípade by predstavovalo 9,20 eura, čo je ešte stále menej ako odhadovaná pevná suma 9,70 eura, a preto by sa tomuto dôchodcovi zvýšil dôchodok o 9,70 eura, na 409,70.

Príklad 3:
Dôchodca C poberá starobný dôchodok vo výške 500 eur. Percentuálne zvýšenie starobného dôchodku by predstavovalo 11,50 eura. Minimálna odhadovaná pevná suma zvýšenia je 9,70 eura. V tomto prípade by sa dôchodok zvyšoval percentuálne o 11,50 eura, na sumu 511,50 eura.

Príklady sú len ilustračné

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zmeny v penziách #trináste dôchodky