Zdravotne postihnutí ľudia dostanú od júla viac peňazí

Hendikepovaní ľudia dostanú od júla viac peňazí. Ich životná situácia sa zlepší vďaka vyšším sumám životného minima, ale aj novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu.

22.06.2020 06:00
žena, invalidný vozík, invalidný dôchodok Foto:
Vyššie príspevky na kompenzáciu zdravotného postihnutia pomôžu približne 159-tisíc znevýhodneným ľuďom.
debata (25)

„Základná dávka pre jednu plnoletú osobu sa zvyšuje z doterajších 210,20 na 214,83 eura mesačne,“ informovala Barbora Petrová z tlačového oddelenia ministerstva práce. Jeho valorizácia bude mať teda pozitívny vplyv aj na ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú príspevky na kompenzáciu. Ide predovšetkým o peňažný príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov (diétne stravovanie, hygiena alebo opotrebovanie obuči či šatstva, prevádzku osobného auta, psa so špeciálnym výcvikom).

„Napríklad peňažný príspevok na prepravu porastie zo súčasných 104,63 na 109,61 eura, príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky auta z 34,25 na 35,88 eura,“ informovala Petrová.

Vyššie príspevky na kompenzáciu zdravotného postihnutia pomôžu približne 159-tisíc znevýhodneným ľuďom. Tých je síce na Slovensku takmer pol milióna, ale zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia presne uvádza podmienky, za ktorých majú zdravotne postihnutí ľudia na príspevky nárok.

Viac peňazí by mali dostať aj opatrovatelia. Opatrovateľovi v produktívnom veku pri opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) by mal peňažný príspevok na opatrovanie vzrásť na 476,74 eura mesačne, teda by mal byť na úrovni čistej minimálnej mzdy pre rok 2020. Ak je opatrovateľom penzista, dostať by mal polovicu, teda 238,37.

Zmeniť by sa mali aj niektoré podmienky poskytovania príspevku na opatrovanie. Opatrovateľovi v produktívnom veku nebude krátený v prípade, že sa opatrovanému človeku bude poskytovať ambulantná forma sociálnej služby.

„Výška peňažného príspevku na opatrovanie stúpne o viac ako 46 eur, na sumu čistej minimálnej mzdy na rok 2020, t. j. až na 476,74 eura mesačne. Ak poberateľ príspevku dostáva nejaký druh dôchodku a celodenne opatruje jednu osobu s ŤZP, príspevok sa zvýši o viac ako 23 eur na 238,37 eura. Každoročným zvyšovaním tohto príspevku sa rezort snaží v čo najväčšej možnej miere participovať na vytváraní takých podmienok pre ťažko zdravotne postihnutých, ktoré im umožnia zostať čo najdlhšie vo svojom prirodzenom prostredí, vo svojej rodine,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Zvýšiť sa mala aj sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie na 4,82 eura. Tento návrh ale vláda neschválila a naďalej zostane na úrovni 4,18 eura. „Vzhľadom na to, že ústavný súd rozhodol, že treba zosúladiť platnú legislatívu, čo sa týka poskytovania príspevku na asistenciu, s nálezom ústavného súdu, tak do konca roka pripravíme návrh na reformu poskytovania tejto pomoci," vysvetlil minister práce. Mala by vzniknúť jednotná dávka v odkázanosti, ktorá bude rozšírením existujúceho opatrovateľského príspevku. „Túto dávku dostane priamo odkázaný človek a on sa potom sám rozhodne, akú sociálnu službu si objedná alebo od koho si ju objedná,“ uzavrel Milan Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrovateľský príspevok #príspevky na kompenzáciu #zdravotne postihnutí ľudia