13. dôchodok: Čo ešte o ňom treba vedieť plus príklady

Aký vplyv má na váš trinásty dôchodok poberanie viacerých penzií? Dokedy musíte oznámiť, že poberáte penziu zo zahraničia? A čo exekúcia?

06.10.2020 06:00
dôchodkyňa, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Poberáte viac penzií? Ich sumy sa sčítajú

Ak človek dostáva dva dôchodky súčasne, vyplatí sa mu len jeden trinásty dôchodok. Suma starobného, vdovského alebo vdoveckého, prípadne invalidného a vdovského alebo vdoveckého dôchodku sa sčíta a až tento súčet penzií sa posudzuje pre určenie jeho výšky. Jeden dôchodca dostane iba jeden trinásty dôchodok.

Príklad 1

Starobný dôchodca dostáva penziu vo výške 370 eur zároveň poberá vdovecký dôchodok vo výške 124 eur.

Suma dôchodkov sa sčíta a keďže penzista dostáva spolu 494 eur, mal by mať nárok na trinástu penziu vo výške 199,50 eura.

Príklad 2

Penzista má dôchodok v sume 495,10 eura. Je aj poberateľom vdoveckého dôchodku vo výške 112,40 eura.

Aj v tomto prípade sa suma dôchodkov sčíta. Trinásty dôchodok dostane v sume 158,70, keďže súčet jeho penzií je 607,50 eura.

Príklad 3

Starobná dôchodkyňa dostáva penziu v sume 196,50 eura a vdovský dôchodok v sume 395,80 eura.

Po sčítaní sumy dôchodkov dostáva spolu 592,30 eura. Jej trinásty dôchodok by mal byť vyplatený v sume 164,20 eura.

Príklad 4

Starobná dôchodkyňa dostáva penziu v sume 305,40 eura a vdovský dôchodok vo výške 197,40 eura.

Po sčítaní sumy dôchodkov dostáva spolu 502,80 eura. Sociálna poisťovňa by jej mala vyplatiť trinástu penziu v sume 196,40 eura.

Príklad 5

Starobná dôchodkyňa dostáva penziu v sume 253,50 eura a vdovský dôchodok vo výške 259,60 eura.

Po sčítaní sumy dôchodkov dostáva spolu 513,10 eura. Sociálna poisťovňa by jej mala v decembri vyplatiť trinásty dôchodok v sume 192,70 eura.

Príklad 6

Invalidný dôchodca dostáva penziu 460,50 eura mesačne a vdovecký dôchodok v sume 215,50 eura mesačne.

Spolu tak dostáva 676 eur. Sociálna poisťovňa mu trinásty dôchodok vyplatí v sume 134 eur.

Príklady majú len informatívny charakter.

Trinásty dôchodok nebude podliehať exekúcii

Návrh zákona o 13. dôchodku obsahuje aj informáciu o nepodliehaní tejto dávky exekučnému konaniu. Ak teda dôchodcovi Sociálna poisťovňa kráti dôchodok kvôli exekúciám, trinásteho dôchodku sa krátenie týkať nebude. Príjemca ho tak dostane v takej výške, na akú má nárok. Exekútor mu naň nesmie siahnuť ani v prípade, že ho dôchodca dostane na účet v banke.

Trinásty dôchodok totiž nebude príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, preto ho nebude možné exekučne krátiť. Je to štátna sociálna dávka a jej účelom je zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov žijúcich na Slovensku.

Penzia zo zahraničia? Jej výšku budete musieť výnimočne oznámiť do 15. novembra

Človek, ktorý poberá penziu aj zo zahraničia, musí aktuálnu sumu svojho dôchodku oznámiť, aby bolo možné posúdiť jeho nárok na získanie trinásteho dôchodku. V súvislosti s dĺžkou trvania legislatívneho procesu predkladaného návrhu zákona sa navrhuje upraviť lehoty súvisiace s poskytovaním 13. dôchodku tak, aby bol v tomto roku vyplatený v decembri.

Posun lehôt sa preto týka aj lehoty na splnenie povinnosti poberateľov zahraničných dôchodkov a poberateľov dávky vyplácanej z cudziny, ktorá je obdobná vyrovnávaciemu príplatku, oznámiť príslušnému orgánu verejnej správy, ktorý 13. dôchodok priznáva, sumu aktuálne poberanej dôchodkovej dávky zo zahraničia, ktorá trvá do 15. novembra 2020.

Vzhľadom na posunutie uvedenej povinnosti sa navrhuje uplatniť na prepočet zahraničného dôchodku a dávky vyplácanej z cudziny, ktorá je obdobná vyrovnávaciemu príplatku do meny euro výmenný kurz aktuálne platný v deň nasledujúci po poslednom dni lehoty na splnenie oznamovacej povinnosti o výške zahraničného dôchodku dôchodcu, t. j. 16. novembra 2020.

V ďalších rokoch v prípade dôchodkov vyplácaných z cudziny a dávky vyplácanej z cudziny, ktorá je obdobná vyrovnávaciemu príplatku, sa navrhuje, aby jeho poberateľ mesačnú sumu naposledy vyplateného dôchodku a dávky oznámil najneskôr do 31. augusta kalendárneho roka príslušnému orgánu spôsobom ním určeným.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #trináste dôchodky