13. dôchodok už putuje k miliónu penzistov

Prví penzisti z viac ako 1,4 milióna dôchodcov, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, už majú svoju vianočnú dávku na účte. Penzisti dostanú maximálne tristo, minimálne päťdesiat eur.

14.12.2020 00:00
penzisti, seniori, manželia, Vianoce, prípitok,... Foto:
Dokonca ani dôchodcovia, ktorí majú nariadené exekučné zrážky z dôchodku, o trinásty dôchodok neprídu.
debata (124)

Novinkou je aj to, že trinástu penziu dostanú všetci dôchodcovia. Ale tí, ktorých penzia je vyššia ako 909 eur, dostanú zhodne po päťdesiat eur. „Trinásty dôchodok dostanú všetci penzisti, ruší sa maximálna hranica určená ako 65 % priemernej mzdy v hospodárstve z predchádzajúceho roka,“ priblížila Veronika Husárová z tlačového odboru rezortu práce.

„Automaticky, bez osobitnej žiadosti, Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok spolu s penziou v decembrovom výplatnom termíne. Výplatné termíny sú zvyčajne v párne dni od 2. do 24. dňa mesiaca. V decembri 2020 bude posledný výplatný deň dôchodkových dávok o deň skôr, teda 23. decembra,“ informovala Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Maximálna výška 13. dôchodku je 300 eur. „Dostanú ju penzisti s dôchodkom vo výške 214,83 eura a menej. Poberateľom dôchodku v rozpätí od 214,84 do 909,27 eura sa výška 13. dôchodku bude znižovať až do minimálnej hranice 50,01 eura. Najnižší 13. dôchodok vo výške 50 eur dostanú tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok od sumy 909,28 eura a viac,“ priblížila Hrabková.

Nárok na túto dávku a jej výplatu má ten poberateľ dôchodku, ktorý má v decembri 2020 nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa pritom 13. dôchodok vyplatí aj poberateľom dôchodkov s bydliskom mimo územia Slovenskej republiky. Ak dôchodok vypláca okrem Sociálnej poisťovne aj iný platiteľ, napr. Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia, Ministerstvo vnútra SR a pod., 13. dôchodok vyplatí tá inštitúcia, ktorá vypláca vyšší dôchodok.

Ľudia, ktorí poberajú viac dôchodkov, teda poberajú penzie v súbehu, dostanú len jeden trinásty dôchodok.

Jana Hrabková upozornila, že dôchodcovia, ktorí majú nariadené exekučné zrážky z dôchodku, o trinásty dôchodok neprídu. Ten totiž exekúcii nepodlieha. „Dôchodca ho teda dostane celý v takej výške, na akú má nárok. Exekútor na 13. dôchodok nesmie siahnuť ani v prípade, že je poukázaný na účet v banke. 13. dôchodok je štátnou sociálnou dávkou. Nie je teda príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, a preto ho ani nie je možné exekučne krátiť,“ dodala.

Na 13. dôchodky je vyčlenených 307 miliónov, čo je o 154,9 milióna viac, ako išlo na vianočný príspevok v minulom roku. „Zákon je pripravený tak, aby sme aj v tejto neľahkej situácii dali poberateľom dôchodkov viac, ako dostali kedykoľvek predtým. Nastavili sme to tak, aby tí s najmenšími dôchodkami dostali najviac,“ dodala Veronika Husárová.

Mali by ste vedieť, že…

Sumu vianočnej penzie vám pomôže vypočítať kalkulačka

Sociálna poisťovňa pripravila pre poberateľov dôchodku na svojej webovej stránke www.socpoist.sk Kalkulačku na výpočet sumy 13. dôchodku v roku 2020, ktorá je už prístupná na jej webovej stránke. Použitie kalkulačky je jednoduché: penzista do nej vpíše sumu dôchodku, resp. jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko Vypočítať ihneď zistí, v akej výške mu patrí v tomto roku 13. dôchodok.

Kalkulačka umožňuje zápis aj v inej mene ako euro, pričom zabezpečí prepočet inej meny na euro (prepočítaná suma dôchodku sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol). Na prepočet dôchodku sa použije referenčný výmenný kurz určený Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska, ktorý je platný od 1. októbra 2020.

Trinásty dôchodok nebude podliehať exekúcii

Zákon o 13. dôchodku obsahuje aj informáciu o nepodliehaní tejto dávky exekučnému konaniu. Ak teda dôchodcovi Sociálna poisťovňa kráti dôchodok kvôli exekúciám, trinásteho dôchodku sa krátenie týkať nebude. Príjemca ho tak dostane v takej výške, na akú má nárok. Exekútor mu naň nesmie siahnuť ani v prípade, že ho dôchodca dostane na účet v banke. Trinásty dôchodok totiž nie je príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, preto ho nebude možné exekučne krátiť. Je to štátna sociálna dávka a jej účelom je zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov.

Sumu dôchodku z cudziny bolo potrebné oznámiť do 15. novembra

Na určenie výšky 13. dôchodku mali penzisti povinnosť do 15. novembra oznámiť aktuálnu sumu dôchodku, ktorý poberajú z cudziny. Ak dôchodca oznámi výšku penzie z cudziny neskôr a Sociálna poisťovňa mu vyplatí 13. dôchodok vo vyššej sume, bude povinný navyše vyplatenú sumu vrátiť. Sociálna poisťovňa ho o tom bude informovať písomným rozhodnutím.

S akoukoľvek otázkou týkajúcou sa vyplnenia alebo odoslania e-formulára je možné obrátiť sa na Sociálnu poisťovňu telefonicky alebo e-mailom (cez Formulár pre otázky). Telefonicky možno kontaktovať Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne (zo zahraničia volajte na telefónne čísla +421 906 171 965, +421 2 3247 1965 alebo + 421 906 171 020 a zo Slovenskej republiky na bezplatné telefónne čísla 0800 123 123 alebo 0800 500 599). Informácie dôchodcom poskytne aj ktorákoľvek pobočka Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #kalkulačka #trináste dôchodky