Ako dosiahnuť dobrý dôchodok?

Slováci nie sú spokojní so svojimi dôchodkami. Väčšina by ho chcela výrazne vyšší, ako má alebo bude mať. Ak však chcete dobrý dôchodok, nespoliehajte sa na štát, ale na seba. Ako?

13.01.2021 06:00
debata (45)

Prieskum agentúry Focus ukázal, že vysnívaná penzia Slovákov sa pohybuje na úrovni 1 200 €. Takmer dve tretiny Slovákov si predstavujú ideálny dôchodok vyšší ako 900 €: 39 % by chcelo poberať dôchodok v rozmedzí 900 až 1 300 € a 24 % dokonca vyšší ako 1 300 €.

Dôchodok dnes tvorí z výrazne najväčšej časti I. pilier, čo je z hľadiska demografie dlhodobo neudržateľné. Správne nastavenie by malo byť 45 % z I. piliera, II. pilier by mal pridať 20 %, III. pilier 10 % a IV. pilier až 25 %.

Ako to dosiahnuť? Čo všetko spadá pod IV. pilier? Kedy začať sporiť, koľko eur mesačne a akú stratégiu zvoliť? O vysnívanom dôchodku hovoríme v relácii Ide o peniaze s Marošom Ovčarikom zo spoločnosti Partners Investments.

Video
S Marošom Ovčarikom zo spoločnosti Partners Investments o tom ako dosiahnuť dobrý dôchodok.

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodkové sporenie #III. pilier #investícia do budúcnosti #Ide o peniaze #Maroš Ovčarik