Ako sporiť a investovať, aby ste mali vyšší dôchodok

Okrem dôchodkového poistenia (troch pilierov) si môžete budúcu penziu zvýšiť aj sporením a investovaním. Aký je medzi nimi rozdiel a aké výhody ponúkajú?

14.12.2021 06:00
mama, dcéra, pomoc staršiemu, problém, papier Foto:
Výšku investovanej sumy môžete kedykoľvek zmeniť – zvýšiť aj znížiť, v závislosti od vašej aktuálnej finančnej situácie.
debata (96)

Sporenie

Ak si chcete zvýšiť dôchodok našetrenými peniazmi, mali by ste začať čím skôr. Pri dlhom sporení platí, že sporiteľ má výhodu z toho, že inkasuje aj úroky z úrokov.

Profitom dlhšieho sporenia je aj to, že možno využiť aj fondy, ktoré z dlhodobého hľadiska prinášajú vysoké zisky, no neoplatí sa do nich investovať na krátky čas, pretože sa vyznačujú vysokou kolísavosťou. Hodnota investície sa teda môže výrazne meniť a smerom nahor, ale aj nadol.

Indexové fondy: sporiť na dôchodok sa oplatí aj cez takzvané ETF fondy. Ide o indexové fondy, ktoré sledujú vybraný akciový index a na rozdiel od klasických podielových fondov do nich správca výrazne nezasahuje. Investori platia nižšie poplatky ako pri podielových fondoch a investícia do nich je po jednom roku oslobodená od dane z príjmov.

muž, kreslo, notebook, úsmev Čítajte viac Sporenie a investovanie: Ako začať a neprerobiť

Typickými sporiacimi produktmi sú bežný účet, sporiaci účet alebo termínovaný vklad v banke.

Ide skôr o kumulovanie peňazí – prebytočnej hotovosti v banke.

Je ideálne pre udržanie finančnej rezervy.

K peniazom sa viete dostať prakticky okamžite.

Video
S analytičkou 365.bank Janou Glasovou o zdražovaní, inflácii a jej dopade na rodinné financie. Odvysielané 1. 12. 2021.

Sporiace produkty však majú veľmi nízke, takmer nulové úročenie, čiže vinou inflácie na nich svoje peniaze znehodnocujete.

Ak napríklad necháte na svojom bežnom účte ležať 1 000 eur, pri inflácii 2,9 % budú mať o rok hodnotu len 971 eur, čiže si za ne môžete kúpiť menej.

Pre nízke úroky preto sporenie nie je vhodné na dlhodobé zhodnocovanie peňazí.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #sporenie #investovanie #sporenie na dôchodok #zvýšenie penzie