Všetky penzie porastú len o percento. Koľko vám pridajú prezradí kalkulačka

Len o dôchodcovskú infláciu. Tak sa budú v januári budúceho roka valorizovať penzie. Končí sa tak doteraz platné zvyšovanie penzií o pevnú sumu alebo percento, ktoré bolo zárukou toho, že sa "rýchlo neroztvárali nožnice" medzi penziami ľudí s nízkymi dôchodkami a tými, ktorí dostávajú vyššie penzie.

20.12.2021 06:00
seniori, manželia, úsmev Foto:
Ešte tento rok platilo, že ak bola valorizácia pre penzistu nevýhodná, mal garantovanú pevnú sumu, o ktorú vzrástol jeho dôchodok. Pevná suma bola určená ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku. Po novom porastie penzia každému o 1,3 %.
debata (42)

„Podľa oznámenia Štatistického úradu Slovenskej republiky sa index spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov medziročne zvýšil o 1,3 %. Od 1. januára 2022 sa tak budú dôchodkové dávky zyšovať o 1,3 %,“ informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Ako uviedla, penzisti o zvýšenie nemusia osobitne žiadať, Sociálna poisťovňa im dôchodky prepočíta a zvýši o 1,3 % automaticky a o zvýšený dôchodku zašle aj písomné rozhodnutie.

Zvýšenie bez žiadosti

Penzie vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2022 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2022 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2022. To znamená, že dôchodcovi, ktorý dostáva svoju penziu napríklad 20. deň v mesiaci, bude rozhodnutie doručené tesne pred 20. januárom 2022.

Ešte tento rok platilo, že ak bola valorizácia pre penzistu nevýhodná, mal garantovanú pevnú sumu, o ktorú vzrástol jeho dôchodok. Pevná suma bola určená ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku. A teda penzista, ktorého valorizačná suma bola nižšia ako 9,40 eura podľa dôchodcovskej inflácie, dostal pevnú sumu. Ak bola pre dôchodcu výhodnejšia valorizácia o percentá, zvýšil sa mu dôchodok percentuálne.

Po novom však dostane každý penzista pridané o 1,3 percenta. Ak teda niekto poberá dôchodok 370 eur, penzia mu porastie o 4,90 eura a bude dostávať 374,90 eura.

percento, percentá, % Čítajte viac Valorizácia penzií: Koho sa týka a o koľko stúpnu?

Minimálny dôchodok neporastie

Ak ste ale poberateľom penzijného minima, tohto druhu dôchodku sa valorizácia priamo netýka. „Pre tento druh dôchodku platí zo zákona osobitný mechanizmus. Valorizácia sa ho teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 valorizuje jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Je to pre neho výhodnejšie. Zároveň platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 nemení. Ak bude po valorizácii penzie jej suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára 2022, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok,“ vysvetlila Dvoráková.

„Napríklad, dôchodca k 31. decembru 2021 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 285,10 eura. Od 1. januára 2022 sa mu zvýši – valorizuje – jeho starobný dôchodok o 3,80 eura na sumu 288,90 eura. Táto suma je nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2022 patrí minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, ktorý je pre neho aj výhodnejší,“ uviedla na príklade Zuzana Dvoráková.

euro, peniaze, mince, bankovky, strom Čítajte viac Príklady: Zvýši sa vám minimálny dôchodok? Ak áno, ako

Kalkulačka na výpočet valorizácie penzie

Pre tých, ktorí si chcú sumu svojej penzie vypočítať vopred, pripravila Sociálna poisťovňa kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku. Jej použitie je jednoduché: stačí si označiť druh dôchodku (z ponuky v kalkulačke) a v ďalšom riadku zadať výšku mesačne poberaného dôchodku v eurách. Po kliknutí na Vypočítaj sa dôchodca ihneď dozvie, o koľko eur sa mu dôchodok zvýši a tiež celkovú sumu dôchodku po zvýšení od 1. januára 2022.

Od roku 2018 sa dôchodky na Slovensku zvyšovali o dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu z daného druhu dôchodku počas prechodného obdobia s tým, že od roku 2022 sa budú penzie zvyšovať len o dôchodcovskú infláciu. Zákon prijala bývalá vláda Roberta Fica.

Dôchodky sa v januári tohto roka valorizovali o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej sa však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku. Každý starobný dôchodca tak dostal 9,40 eura, predčasný 9,10 invalidný s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent 4,40, ak má mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, dostal 7,80, vdovy a vdovci šesť eur.

Sociálna poisťovňa zvýši o 1,3 % všetky dôchodkové dávky, pričom k 31. októbru 2021 ich vyplácala viac ako 1,7 milióna (1 741 618) a dostávalo ich viac ako 1 milión 400 tisíc dôchodcov (1 403 572).

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zvýšenie dôchodkov