III. dôchodkový pilier - Čo o ňom treba vedieť a pre koho je výhodný?

Do tretieho piliera si na Slovensku dobrovoľne prispieva viac ako 900-tisíc sporiteľov. Slúži na to, aby sme si vytvorili doplnkový zdroj príjmu, ktorý neskôr využijeme pri odchode do penzie.

21.03.2022 06:00
dôchodok, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Skontrolujte svoj výpis

  • Vo výpise z tretieho piliera nájdete informácie o tom, koľko peňazí máte nasporených, v akých fondoch ich máte zainvestované a ako sa vám zhodnocujú. Výpis sa väčšinou skladá z dvoch častí. Nájdete v ňom základný prehľad o vašej zmluve a prognóze nasporenej sumy na dôchodku a v druhej časti sú podrobne rozpísané transakcie na vašom účte sporenia za minulý rok.
  • Základný prehľad obsahuje údaje o tom, koľko ste mali v III. pilieri nasporených prostriedkov k 1. 1. 2021, koľko vám pribudlo v priebehu roka a aká je vaša nasporená suma k 31. 12. 2021.
  • Ďalšou veľmi dôležitou a podstatnou časťou výpisu je podrobný prehľad fondov, v ktorých máte zainvestované peniaze, a údaje o ich výkonnosti, teda ako vám vaše fondy zhodnocovali peniaze.
  • Ak pracujete ako zamestnanec a na tretí pilier vám prispieva aj zamestnávateľ, v podrobnejšom popise transakcií máte vypísané zvlášť príspevky od zamestnávateľa a zvlášť tie vaše.
  • Na záver nájdete aj informácie o odplate, nákladoch a poplatkoch, ktoré si vaša DDS zúčtovala za správu a riadenie vášho účtu doplnkového dôchodkového sporenia.
Video
S Andreou Strakovou (PARTNERS GROUP SK) o dôchodkoch z III. piliera - odvysielané 7. 10. 2020

Aké fondy si zvoliť

Vo svojom výpise sa sústreďte najmä na fondy, do ktorých DDS investuje vaše príspevky. Rovnako ako v II. pilieri, aj v III. pilieri si môžete vybrať z rôznych typov fondov – obvykle sú to konzervatívny, vyvážený, akciový alebo indexový. Vybrať si môžete buď jeden z nich, alebo kombináciu dvoch fondov.

  • Ak ste mladší a do dôchodku vám ostáva viac ako 10 rokov, odporúčame vám kombináciu indexového alebo rastového fondu, v ktorých vaše prostriedky zhodnotíte najvýhodnejšie.
  • U starších klientov, ktorým ostáva do dôchodku kratší sporiaci horizont ako 10 rokov, je zas vhodnejšie peniaze investovať do konzervatívneho alebo vyváženého fondu.

Pozor!

Ak si na dôchodok sporíte aj v II. pilieri, do konca januára vám prišiel aj výpis od dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Aj ten si dobre prekontrolujte. Vláda totiž v roku 2013 prehodila všetky úspory ľudí v II. pilieri do garantovaného fondu. Mnoho Slovákov si túto zmenu ani nevšimlo, a tak nevedia, že ich výnosy v súčasnosti trpia.

Okrem nastavenia fondov si vo výpise z druhého piliera skontrolujte, či vám DSS správne pripísala príspevky za všetky mesiace, keď ste platili odvody, ale aj to, či máte v zmluve uvedenú oprávnenú osobu.

peniaze, dôchodok, euro Čítajte viac PODCAST: Zdražovanie má penzistom vykryť predčasný 13. dôchodok. To nie je pomoc, reaguje Jednota dôchodcov

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #DDS #III. dôchodkový pilier