Pokračovanie článku: III. dôchodkový pilier - Čo o ňom treba vedieť a pre koho je výhodný?

S prípravou na dôchodok nečakajte

  • Ak teda už tretí pilier máte, skontrolujte si svoj výpis, nastavenie fondov a posielajte si aj v tomto roku na svoj sporiaci účet aspoň 15 eur mesačne.
  • Ak ho ešte nemáte, určite sa naň opýtajte v práci a zistite, či vaša firma doň neprispieva zamestnancom.
  • Vstup do III. piliera nie je podmienený vekom do 35 rokov, tak ako je to v prípade II. piliera. Aj štyridsiatnici alebo päťdesiatnici si môžu uzavrieť tretí pilier, aby mohli využiť jeho daňovú úľavu a ak sú zamestnaní, tak aj príspevky od zamestnávateľa.

Zdroj: František Burda, analytik spoločnosti FinGO.sk

Vstup do tretieho piliera:

  • pre zamestnanca, ktorý vykonáva tzv. rizikové práce, je vstup do III. piliera povinný, a to do 30 dní od začatia výkonu týchto prác. Znamená to, že zamestnanec je povinný uzatvoriť účastnícku zmluvu a jeho zamestnávateľ je povinný uzatvoriť do 30 dní zamestnávateľskú zmluvu s DDS, ktorú si zamestnanec vyberie.
  • pre ostatných zamestnancov a osoby staršie ako 18 rokov je vstup do III. piliera dobrovoľný. Ak sa zamestnanec, resp. iná osoba staršia ako 18 rokov rozhodnú pre sporenie v III. pilieri, musia s vybranou DSS uzatvoriť účastnícku zmluvu. Zamestnávateľ takýchto osôb nie je povinný zamestnávateľskú zmluvu uzatvoriť.

V sporiacej fáze platia účastníci, prípadne zamestnávatelia za svojich zamestnancov – účastníkov, príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré môžu účastníci investovať v jednom alebo vo viacerých príspevkových fondoch vybranej DDS. Prestup medzi jednotlivým fondmi v rámci jednej DDS pritom nie je spoplatnený.

Za zamestnancov vykonávajúcich tzv. rizikové práce, ktorí majú uzatvorenú účastnícku zmluvu, platí príspevky zamestnávateľ, a to od prvého dňa výkonu danej práce. Zamestnanec počas obdobia vykonávania týchto prác príspevky môže, ale nemusí platiť.

Ostatní zamestnanci si ako účastníci doplnkového dôchodkového sporenia platia príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sami. Za týchto zamestnancov môže príspevky platiť aj ich zamestnávateľ, ak uzatvoril zamestnávateľskú zmluvu.

Vo výplatnej fáze sa po ukončení sporenia z doplnkového dôchodkového sporenia účastníkovi vyplácajú dávky. Aké dávky sa konkrétnemu účastníkovi budú vyplácať, závisí aj od toho, v akom období uzatvoril účastnícku zmluvu a či je jej súčasťou dávkový plán.

Doplnkové dôchodkové spoločnosti

V súčasnosti na Slovensku ponúkajú svoje služby doplnkové dôchodkové spoločnosti:

  • AXA, d. d. s.,
  • NN Tatry-Sympatia, d. d. s.,
  • Stabilita, d. d. s.,
  • Doplnková dôchodková spoločnosť Tatra banky, a. s.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #DDS #III. dôchodkový pilier