Penzista v núdzi môže žiadať o dávky. Na úrade práce

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia alebo nemôžu prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku a uplatnením nárokov zabezpečiť príjem alebo zvýšiť príjem.

08.06.2022 10:00
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie. Občan má nárok na pomoc v hmotnej núdzi vtedy, ak jeho príjem nedosahuje sumu nárokov stanovenú v zákone o pomoci v hmotnej núdzi.

  • Domácnosť má nárok na pomoc v hmotnej núdzi vtedy, ak príjem jej členov nedosahuje sumu nárokov stanovenú v zákone. Zákon hovorí o tom, ktorý príjem sa pri posudzovaní hmotnej núdze a poskytovaní pomoci považuje za príjem a v akej výške, napr. pri posudzovaní hmotnej núdze sa za príjem nepovažuje 25 % z invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku priznaného z dôvodu invalidity, sirotského dôchodku, vdovského a vdoveckého, ak vdova lebo vdovec dovŕšili dôchodkový vek, alebo 25 % zo starobného a predčasného starobného dôchodku pričom dôchodcovi, ktorý odpracoval viac ako 25 rokov, sa táto suma zvyšuje o 1 % priznaného starobného a predčasného dôchodku za každý ďalší rok dôchodkového poistenia získaného po 25. roku dôchodkového poistenia.
dochodok, otázky, dochodcovia Čítajte viac Kedy vám minimálny dôchodok nepriznajú? Tu sú príklady
  • Na základe písomnej žiadosti a dokladov preukazujúcich rodinné, príjmové, bytové a majetkové pomery úrad práce posúdi, na akú dávku a príspevky spĺňa rodina nárok a rozhodne o výške pomoci v hmotnej núdzi. Suma pomoci sa určí ako rozdiel medzi úhrnom súm nárokov uvedených v zákone a úhrnom súm príjmu členov domácnosti. Nárok na ochranný príspevok v sume 70,40 eura vznikne občanovi v hmotnej núdzi vtedy, ak dosiahol vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, alebo ak je invalidný z dôvodu poklesu schopností pracovať o viac ako 70 %.
  • Fyzická osoba a členovia domácnosti nie sú v hmotnej núdzi, aj keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima ustanovené osobitným predpisom, ak si majetkom alebo uplatnením nárokov môžu zabezpečiť základné životné podmienky a riešiť si hmotnú núdzu.
  • Nárok na pomoc v hmotnej núdzi sa uplatňuje podaním písomnej žiadosti na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého pobytu žiadateľa alebo podaním žiadosti elektronickými prostriedkami podpísanej zaručeným elektronickým podpisom.
  • Konanie o posúdenie hmotnej núdze sa začína podaním písomnej žiadosti na úrade práce, oddelení pomoci v hmotnej núdzi. Nárok na pomoc vzniká právoplatným rozhodnutím úradu o jej priznaní a vypláca sa mesačne pozadu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza #penzijné minimum