Ktoré dávky zlepšia penzistom život? A dostanú seniori aj 14. dôchodok?

Pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine priniesli do našich životov viacero negatívnych zmien. Jednou z nich je aj zdražovanie potravín a energií a rast inflácie. K ľuďom najviac ohrozeným chudobou bezpochyby patria seniori.

19.07.2022 06:00
penzista, dôchodca, dôchodok, penzia, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Inflácia atakuje 13-percentnú hranicu, naďalej rastú najmä ceny potravín, pohonných hmôt a energií. Seniori míňajú najviac peňazí na potraviny a bývanie. Zmierniť dosahy inflácie sa vláda rozhodla skorším vyplatením 13. dôchodku. Ten už dostávajú penzisti na svoje účty. „Maximálna suma 13. dôchodku je 300 eur – a dostanú ju poberatelia dôchodku v sume 234,42 eura a nižšie. Poberateľom dôchodku v rozpätí od 234,43 do 928,86 eura sa jeho suma bude znižovať až do minimálnej sumy 50,01 eura. Najnižší 13. dôchodok v sume 50 eur dostanú poberatelia, ktorí poberajú dôchodok od 928,87 eura a vyššie,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Bude to ale stačiť? Určite nie. Preto Jednota dôchodcov na Slovensku trvá na 14. dôchodkoch aj na mimoriadnej valorizácii. „Požadujeme mimoriadnu valorizáciu osem percent v čo najkratšom termíne a aj tzv. 14. dôchodok pred Vianocami na kompenzáciu zdražovania. Vláda doteraz neprijala dostatočné a primerané opatrenia pre všetky skupiny obyvateľstva," uviedla pre TASR podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná.

penzista, otázky, rozmýšľanie, otázniky Čítajte viac Vypočítajú vám predčasnú penziu nižšiu ako 281 eur? Zamietnu vám ju! Pozrite si príklady! A čo ešte musíte splniť?

Štát podporuje penzistov viacerými dávkami už teraz. Môžu cestovať zadarmo, dostávajú dotácie na dovolenky, majú odpustené dane a lieky majú zadarmo. Ľudia nad 62 rokov už nemusia každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Seniori sú tak automaticky oslobodení od platenia miestnej dane bez potreby o to žiadať. Týka sa to ale len obcí a miest, v ktorých platí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpustení dane. Seniori však musia preukázať splnenie podmienok.

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení prísnych podmienok ich úrad poskytuje viac ako desiatku. Veľký záujem je najmä o príspevok na opatrovanie, ktorý môžu poberať rodinní príslušníci.

V januári nadobudla účinnosť legislatívna úprava zavádzajúca nulový limit spoluúčasti pre dôchodcov. Nie všetky lieky sú bez doplatku a rovnako nebudú bez doplatku pre všetkých dôchodcov. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ uviedol, že doplatky za lieky nebude možné odpustiť každému dôchodcovi. „Bude sa posudzovať výška príjmov seniorov, čo však dôchodcovia nemusia dokladovať, pretože informáciu o nároku oznámi lekárnikovi pri výdaji lieku automaticky zdravotná poisťovňa. Zoznam pacientov s nárokom na odpustenie doplatkov sú poisťovne povinné aktualizovať najmenej jedenkrát mesačne.“ Limit spoluúčasti je maximálna suma doplatkov, ktorú môžu zaplatiť konkrétne skupiny poistencov za kalendárny štvrťrok. "Všetko, čo zaplatia navyše, im vráti ich zdravotná poisťovňa na účet. Napríklad pre dôchodcov s príjmom vyšším ako 679,80 eura je to 30 eur a pre penzistov s príjmom nižším ako 680 eur mesačne je to nula eur,“ vysvetlil Ondrej Sukeľ.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #14. dôchodok