Rodičovský bonus? Od januára deti prispejú na dôchodky svojich rodičov. Tu sú príklady

Pracujúce deti budú môcť vylepšiť penziu svojich rodičov. Nárok na rodičovský dôchodok by mal mať každý starobný a invalidný dôchodca po dovŕšení dôchodkového veku, ktorý má pracujúce dieťa, ktoré platí poistné na starobné poistenie (vrátane tzv. poistencov štátu).

29.07.2022 06:00
opatrovanie, rodina, dôchodca, dcéra Foto:
Ilustračné foto.
debata (48)
  • Navrhuje sa, aby v prípade existencie nároku na rodičovský dôchodok mohlo dieťa vyhlásiť, že nárok na rodičovský dôchodok má vlastnému rodičovi/osobe, ktorá ho vychovala, zaniknúť. Navrhuje sa, aby na základe takéhoto vyhlásenia nárok na rodičovský dôchodok zanikol najskôr po piatich rokoch od jeho posledného vzniku, teda ak dieťa najneskôr do 31. októbra piateho roku od posledného vzniku nároku na rodičovský dôchodok vyhlási, že nárok na rodičovský dôchodok má zaniknúť, nárok zanikne od prvého dňa šiesteho kalendárneho roku (sledovaný rok) od posledného vzniku nároku na rodičovský dôchodok.
  • Ak dieťa uvedené vyhlásenie vykoná po tomto termíne, resp. v termíne do 31. októbra ďalšieho roku, účinky jeho vyhlásenia (zánik nároku na rodičovský dôchodok) sa posunú o jeden kalendárny rok.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia