„Ja sa dôchodku nedožijem.“ Ale čo ak predsa a poriadne dlhého?

V rámci zmien starobného dôchodkového sporenia a spôsobu výplat dôchodku sa zaviedol nový systém. Rozdelenie úspor na dve časti.

14.12.2022 00:00
Druhý pilier, penzia, peniaze, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Aké je najväčšie riziko pri dôchodkovom sporení? Dlhovekosť. Ľudia si myslia, že na dôchodku budú žiť kratšie, než sa v skutočnosti dožijú. Z pohľadu finančných úspor určených na zabezpečenie životného štandardu to nie je dobrá informácia,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Predstavte si, že ste dali na rady odborníkov a vybudovali ste si pekný balík úspor v piatich pilieroch. Ako s nimi naložiť?

Všetky úspory môžete použiť na zakúpenie doživotného dôchodku, teda ostanete síce bez úspor, ale bude vám až do konca života vyplácaná určitá suma.

Prípadne sa môžete rozhodnúť, že na zakúpenie doživotného dôchodku miniete čo najmenej (a teda dôchodok bude tiež minimálny) a zo zvyšných peňazí si necháte časť pravidelne vyplácať.

Video
Ide o peniaze: Ako mať na dôchodku o 100 eur viac? Poradí Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Premiéra 13. 7. 2022.

Zvyšovanie dôchodkov

Ešte jedna otázka: Zláka vás pravidelné zvyšovanie dôchodku o stanovené percento alebo uprednostníte vyšší ale nemenný dôchodok?

Dlhovekosť je rizikom preto, že nik nevie, ako dlho bude žiť. To, ako dlho vydržia úspory pri pravidelnom odčerpávaní, závisí predovšetkým od výšky výberu a tiež od zhodnotenia nevyčerpanej sumy. Čím vyšší výber a nižšie zhodnotenie, tým kratšie trvanie výberu.

Nastavenie čerpanie úspor na polovicu trvania dôchodku môže človeka dostať do skutočne nelichotivej situácie: bez úspor a s nízkym dôchodkom. Čím dlhšie bude žiť, tým bude život (pre infláciu) náročnejší. Opakom rizika dlhovekosti je krátky čas poberania dôchodku. Pri voľbe doživotného dôchodku sa môže stať, že človek dostane zo svojich celoživotných úspor iba pár dávok.

Novinky v starobnom dôchodkovom sporení

V rámci zmien starobného dôchodkového sporenia a spôsobu výplat dôchodku sa zaviedol nový systém. Rozdelenie úspor na dve časti. Prvá polovica sa bude vyplácať rovnomerne počas prvej polovice dôchodkového obdobia, druhá polovica sa použije na zabezpečenie doživotného dôchodku. Eliminuje sa tým riziko, že by človek dostal z úspor iba pár dávok a zároveň sa zabezpečí, že mu ostanú peniaze na zabezpečenie vyplácania dôchodku až do konca života.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #sporenie na dôchodok #II. dôchodkový pilier