Penzijný systém: Stačí len prvý pilier? Ako si zvýšite dôchodok?

Prvý penzijný systém zastrešuje Sociálna poisťovňa a je povinný pre všetkých, ktorí platia odvody. Druhý spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) a tretí doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS).

03.02.2023 06:00
Dôchodkyňa v záhrade Foto:
Ilustračná foto.
debata (17)

Dnes je už je každému jasné, že ak chce mať lepší dôchodok, len s odvodmi do prvého piliera ho nedosiahne a mal by si aj sporiť. Prvý pilier je totiž solidárny a jeho podstatou je úzka previazanosť s ekonomickou aktivitou, a teda s príjmom poistencov.

Čím viac človek zarába, tým vyššie odvody platí, v princípe by teda mal mať v budúcnosti aj vyšší dôchodok. Ak si „sporí“ na penziu len v prvom pilieri, posiela do Sociálnej poisťovne 18 % zo svojho príjmu.

Po dosiahnutí dôchodkového veku mu potom z týchto odvodov vypočíta Sociálna poisťovňa penziu. Priemerné sumy starobného dôchodku sa v súčasnosti pohybujú približne na úrovni 520 eur mesačne. Ďalšou možnosťou, ako si zlepšiť budúcu penziu, je využiť podporu od štátu vo forme druhého a tretieho piliera.

Druhý pilier je výhodný už len z toho dôvodu, že počas produktívneho života si nemusíme odkladať nič zo svojho príjmu navyše. Príspevky do druhého piliera totiž odvádza Sociálna poisťovňa z povinných odvodov na dôchodkové poistenie.

„Aktuálne platná sadzba príspevkov vo výške 5,50 % zostáva zachovaná aj v rokoch 2023 a 2024. Pôvodne ale mali byť vyššie. Od roku 2023 mala Sociálna poisťovňa posielať do druhého piliera 5,75 % a v roku 2024 až 6 % hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Na základe novely zákona sa však sadzba do II. piliera zvýši na 5,75 % až od roku 2025 a bude platná aj v roku 2026,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Po novom budú sporitelia presunutí do indexových fondov vďaka schválenej predvolenej investičnej stratégii.

Tá kombinuje sporenie v indexovom a dlhopisovom dôchodkovom fonde podľa veku sporiteľa, ktorý bude mať v predvolenej investičnej stratégii až do stanoveného veku 100 % majetku v indexovom dôchodkovom fonde.

Pre rok 2023 je stanovený vek na prvý presun do dlhopisového garantovaného dôchodkového fondu 50 rokov. Informáciu o predvolenej investičnej stratégii dostanú sporitelia do konca februára.

Takmer 900-tisíc ľudí si sporí aj v takzvanom treťom pilieri, teda v doplnkovom dôchodkovom sporení. Jeho najčastejšie skloňovanou výhodou je príspevok zamestnávateľa, ktorý je častým benefitom.

K príspevkom samotného sporiteľa sú tak pripočítavané aj príspevky zamestnávateľa, ktoré pomôžu zabezpečiť vyšší doplnkový dôchodok v starobe. Navyše príspevky do III. piliera si môžete odpočítať zo základu dane, čo znamená, že si daň môžete znížiť až do sumy 180 eur ročne.

Senior, penzista, dôchodca, premýšlanie, dôchodok Čítajte viac Dostávate stále rovnakú sumu penzie? Možno na zvýšenie nemáte nárok. Prečo?

Prvý pilier

Do prvého piliera musí prispievať každý, táto povinnosť vzniká priamo zo zákona. Poistenec, ktorý je iba v I. pilieri, bude dostávať dôchodok výlučne zo Sociálnej poisťovne.

Bude financovaný z odvodov všetkých pracujúcich, ktorí budú pracovať v čase poberania dôchodku daného poistenca.

Výška dôchodku z I. piliera bude závisieť od

  • počtu odpracovaných rokov poistenca,
  • príjmov poistenca počas celého pracovného života,
  • od aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ide o veličinu značne závislú od vývoja slovenskej ekonomiky).

Druhý pilier

Kapitalizačný pilier slúži na to, aby mal poistenec v kombinácii s prvým pilierom zabezpečený dostatočný príjem v starobe.

Peniaze na osobnom dôchodkovom účte sú majetkom sporiteľa a v prípade jeho smrti pripadnú osobám, ktoré určil pri podpise zmluvy, alebo budú predmetom dedenia.

Výška dôchodku z II. piliera bude závisieť od

  • zaplatenej výšky príspevkov na starobné dôchodkové sporenie,
  • dĺžky sporenia,
  • veku odchodu do dôchodku a priemernej očakávanej doby dožitia,
  • miery zhodnotenia dôchodkových úspor,
  • zvoleného spôsobu poberania dôchodku starobného dôchodkového sporenia.

Tretí pilier

Ide o dobrovoľné doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré má umožniť získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe a doplnkový dôchodkový príjem v prípade skončenia výkonu tzv. rizikových prác.

Finančné prostriedky účastníkov sporenia sú spravované doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #penzie #tri piliere #penzijný systém