Je rodičovský bonus diskriminačný? Dostali ho síce aj aj rodičia policajtov a vojakov, veľa penzistov ale nedostane nič

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku v prípade, ak dieťa takéhoto poberateľa odvádzalo v roku 2021 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni.

18.06.2023 06:00
žena, muž, seniori, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (53)

Dieťa poberateľa dôchodku, ktoré chce prispievať náhradným rodičom alebo si želá vylúčiť priznanie rodičovského dôchodku svojim rodičom, musí svoj úmysel oznámiť Sociálnej poisťovni. Nárok na rodičovský dôchodok vznikol dôchodcom najskôr od januára 2023. V prvom roku, teda v tomto, rozhodla Sociálna poisťovňa o nároku na rodičovský dôchodok do konca septembra 2023. Ak poberateľovi nárok na rodičovský dôchodok vznikne, zašle mu o tom písomné rozhodnutie.

Krajniak vysvetľuje ako funguje dôchodkový bonus
Video
Zdroj: TV Pravda

Nárok nemá každý dôchodca

Rodičovskému dôchodku vyčíta väčšina ekonómov, že diskriminuje a robí rozdiely medzi penzistami. Rodičovský bonus sa nevzťahuje na rodičov, ktorých deti pracujú v zahraničí, ktoré nepracujú alebo sú invalidné. Niektorí dostanú k dôchodku desiatky eur navyše, niektorí nedostanú nič. „V systéme rodičovských dôchodkov je veľmi veľa dier,“ kritizoval novinku exminister práce Jozef Mihál. Systém by mal odmeniť rodiča za to, že vychoval dieťa a ako sa hovorí, že ho dobre vychoval. To znamená, že pracuje, nie je na úrade práce, platí odvody a čím viac zarába, tým vyšší bude rodičovský dôchodok rodiča. „To je na prvý pohľad veľmi sympatické,“ dodal Mihál.

„Niektorí tvrdia, že toto má povzbudiť rodičov mať deti, pretože budú mať vyšší dôchodok. Tak si teraz vezmite napríklad situáciu, keď dôchodca má dcéru a tá dcéra privedie na svet ďalšiu dcéru. Tá dcéra, keďže sa rozhodla mať ďalšie dieťa a prispieť tak k lepšiemu demografickému rozvoju Slovenska, čo by sme mali oceniť, tak ona nepracuje, lebo je doma s dieťaťom. Je poistencom štátu, štát za ňu niečo platí, ale veľmi málo,“ vysvetľoval Mihál v rozhovore pre Pravdu.

Bonus dostanú aj rodičia vojakov a policajtov

Už pri schvaľovaní rodičovský bonus mnoho expertov označilo za diskriminačný, keďže peniaze od svojich potomkov nedostanú všetci seniori. Asi každý piaty dôchodca ho nedostane. Preto sa ho rozhodli koaliční poslanci zo Sme rodina Miloš Svrček a Jozef Lukáč aspoň trochu opraviť. Kým v prvej schválenej verzii ho nemohli poberať ani rodičia viacerých profesií pracujúcich pre štát, tak po zmenách ho dostanú aj oni. Išlo zhruba o 50-tisíc zamestnancov štátu. Sú to poistenci, ktorí prispievajú do výsluhového zabezpečenia – vojaci, policajti, príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, pracovníci v Slovenskej informačnej službe, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a ozbrojení príslušníci Finančnej správy.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok