Rodičovský dôchodok dostane po zmene zákona viac penzistov. Komu vzniká po novom nárok na túto dávku?

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobných dôchodkov, invalidných dôchodkov, výsluhových a invalidných výsluhových dôchodkov po dovŕšení dôchodkového veku, ich okruh sa ale rozširuje.

07.07.2023 09:00
penzisti, dôchodcovia, seniori, manželský pár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rodičovský dôchodok začnú dostávať aj rodičia policajtov, hasičov a horských záchranárov. Informovalo o tom Ministerstva vnútra SR.Ako rezort vnútra pripomenul, od júla nadobúda účinnosť novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý dáva možnosť rodičom policajtov, hasičov a horských záchranárov vyplácať rodičovský dôchodok.

„Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobných dôchodkov, invalidných dôchodkov, výsluhových a invalidných výsluhových dôchodkov po dovŕšení dôchodkového veku," vymenovalo ministerstvo s tým, že k priznaniu rodičovského dôchodku je potrebné podať vyhlásenie a súhlas so spracovaním osobných údajov. Ministerstvo vnútra súčasne budúcich poberateľov rodičovského dôchodku upozornilo, že o priznaní tohto druhu sociálnej dávky sa nevyhotovuje písomné rozhodnutie. Všetky potrebné informácie ministerstvo uvádza na svojom webovom sídle.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #rodičovský dôchodok