Penzie sa zvýšili už druhý raz v tomto roku, odborníci ale žiadajú zmenu výpočtu dôchodkov. Prečo? Dostanú tak penzisti viac?

V roku 2023 sa penzie zvyšujú dvakrát a do sumy dôchodku sa započíta každoročné zvýšenie od 1. januára, ktoré je v roku 2023 11,8 %, a mimoriadna valorizácia od 1. júla 2023, ktorá je 10,6 %.

08.07.2023 06:00
penzia, dôchodok, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (57)

Sociálna poisťovňa sumy dôchodkov automaticky prepočíta a rozhodne zo zákona, to znamená, že poberatelia dôchodku nemusia o zvýšenie žiadať. Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom augusta. Za obdobie od 1. júla 2023 do dňa splátky dôchodku v auguste 2023 bude vyplatený doplatok. Poberatelia dôchodkov sa nemusia obávať, zvýšená suma dôchodku im bude doplatená spätne od 1. júla 2023 bez ohľadu na to, kedy Sociálna poisťovňa o zvýšení sumy dôchodku rozhodne.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

Ako zvyšovať dôchodky

Spomínané zvýšenie predstavuje mimoriadne a jednorazové opatrenie. Od budúceho roka sa budú dôchodky zvyšovať vždy, keď dôchodcovská inflácia dosiahne viac ako 5 % od poslednej valorizácie, s výnimkou od posledného štvrťroka. Vyplýva to zo schválenej novely zákona o sociálnom poistení z dielne opozičného Hlasu. Návrh ešte predtým upravila strana SaS. Za návrh hlasovalo 139 zo 141 prítomných zákonodarcov. Výsledkom odhlasovaného návrhu je, že Sociálna poisťovňa teda mimoriadne zvýši od júla 2023 všetky dôchodkové dávky. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej ak kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za obdobie od 1. júla 2022 do 31. marca 2023 presiahne päť percent, dôchodkové dávky sa zvyšujú od 1. júla 2023.

Vysoká inflácia totiž rozpútala debatu, ako zvyšovať dôchodkové dávky seniorom. „Celý rok ľudia nezvládali platiť viac a viac, a preto sme navrhli, aby sa slovenské dôchodky v budúcnosti valorizovali vždy k 1. júlu, ak budú inflácia a zdražovanie veľmi rýchle, a následne potom k 1. januáru sa zvýši zvyšok,“ uviedol líder strany Hlas Peter Pellegrini.

Dôchodky sa teda zvyšujú o 10,6 percenta. „Po presiahnutí hranice 5 percent takzvanej dôchodcovskej inflácie, bude Sociálna poisťovňa postupovať podľa týchto nových pravidiel,“ tvrdí jej hovorca Martin Kontúr.

Zmena výpočtu

Odborníci dlho volali po zmene výpočtu nových dôchodkov. Napríklad ekonóm Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster ešte minulý rok na jeseň hovoril o viacnásobnom zdvíhaní penzií. „Už dávno sme mohli mať mimoriadnu valorizáciu od júla a tiež systematickú zmenu zákona, aby medzi rastom cien a valorizáciou dôchodkov neprešlo 9 až 18 mesiacov. Dalo by sa to skrátiť na 3– až 4-mesačné oneskorenie,“ tvrdil ekonóm. Od 1. júla 2023 sa zvyšujú aj sumy minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa prehodnotí sumu minimálneho dôchodkového príjmu dôchodcu automaticky bez jeho žiadosti, vychádzať pritom bude z výšky dôchodku po mimoriadnom zvýšení (valorizácii) od 1. júla 2023. Najskôr teda Sociálna poisťovňa zvýši pôvodný starobný dôchodok o 10,6 % a v ďalšom kroku porovná jeho výšku so stanovenou novou výškou minimálneho dôchodku. Vyplatí mu ten, ktorého suma bude pre poberateľa vyššia – a teda výhodnejšia.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #dôchodková dávka