Invalidné dôchodky dostane viac ľudí a budú oveľa vyššie + Návod, ako požiadať o invalidnú penziu a zistiť, či vám ju priznajú

Dôchodok si vybavíte v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska, kde príslušný zamestnanec s vami spíše žiadosť o jeho priznanie. Nie ste si ale istý, či Sociálna poisťovňa eviduje všetky vaše zamestnania? Môžete si to overiť.

26.07.2023 06:00
dôchodkyňa, vozíčkarka, invalidita, invalid,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od augusta tohto roka sa zvýšia niektoré invalidné dôchodky a zároveň nárok na invalidný dôchodok bude mať väčšia skupina osôb. Ako oň treba požiadať?

Zarezervujte si termín

Termín si môžete rezervovať v Rezervačnom systéme. Tam si môžete vybrať konkrétnu pobočku (pracovisko) podľa miesta vášho trvalého pobytu. Rezervačný systém vám ponúkne presný deň a čas, ktorý vám vyhovuje.

Informácia o potvrdení

Po rezervovaní termínu v Rezervačnom systéme vám príde informácia o potvrdení termínu, tiež o dokladoch, ktoré sú potrebné pre spísanie žiadosti, kontaktné údaje na zamestnanca pobočky, ktorý bude s vami žiadosť spisovať a ktorého môžete, v prípade nejasností, kontaktovať.

Je potrebné sa vopred pripraviť?

Najskôr by ste mali informovať svojho obvodného lekára, že chcete požiadať o invalidný dôchodok a priniesť mu všetky odborné nálezy (tie, ktoré ste nedoložili a nemá u seba založené). Ošetrujúci lekár získa čas, aby pripravil vašu zdravotnú dokumentáciu.

Ide o peniaze: Zmeny v II. pilieri
Video
Veľký presun peňazí v II. pilieri má priniesť vyššie dôchodky. O koľko dostanete viac? Odpovedá Maroš Ovčarik z Partners Investments. Premiéra 21. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Oboznámte zamestnávateľa

Ak budete naďalej zamestnaný u toho istého zamestnávateľa aj po dátume, od ktorého žiadate priznať invalidný dôchodok, na preukázanie obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnutého vymeriavacieho základu je potrebné, aby váš zamestnávateľ predložil evidenčný list dôchodkového poistenia. Aby ho stihol pripraviť, odporúčame vám oznámiť mu vopred, od ktorého dátumu žiadate priznať invalidný dôchodok.

invalidný vozík, imobilita, senior, seniorka Čítajte viac Invalidné dôchodky čakajú zmeny. Kto si prilepší?

Ako bude prebiehať spísanie žiadosti?

  • Dostavíte sa na konkrétny termín a čas, ktorý ste si vopred dohodli, do pobočky Sociálnej poisťovne v mieste vášho trvalého bydliska.
  • Predložíte všetky doklady, ktoré ste si vopred pripravili, a ktoré sú potrebné pre spísanie vašej žiadosti.
  • Príslušný zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne s vami spíše Záznam o uplatnení nároku na invalidný dôchodok.
  • Následne skontaktuje pobočka Sociálnej poisťovne vášho ošetrujúceho lekára a požiada ho o vyplnenie tlačiva Prehliadka zisťovacia – kontrolná a váš lekár vypracuje všetko potrebné na posúdenie vášho zdravotného stavu.
  • Posudkový lekár Sociálnej poisťovne na základe tlačiva, ktoré vyplnil váš ošetrujúci lekár, posúdi váš percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť (podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, prílohy č. 4, kde sú presne uvedené diagnózy, stupeň postihnutia a percentuálny pokles).
  • Posúdenie zdravotného stavu a spísanie žiadosti o dôchodok sa spravidla uskutočňujú v ten istý deň. Zašleme vám predvolanie na spísanie žiadosti o invalidný dôchodok, kde bude uvedené miesto, termín (deň a hodina) a zoznam dokladov.
  • Zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne cez elektronický formulár s vami spíše Žiadosť o dôchodok na základe predložených dokladov a vyhlásení.
  • Podpisom potvrdíte správnosť všetkých údajov v žiadosti.
kríže, bolesť, muž, invalid Čítajte viac Ste v invalidnom dôchodku a zhoršil sa vám zdravotný stav? Čo urobiť, aby vám poisťovňa zvýšila invalidný dôchodok

Aké doklady potrebujem na spísanie žiadosti?

  • Platný občiansky preukaz alebo cestovný pas.
  • Vyplnené tlačivo Prehliadka zisťovacia – kontrolná, potvrdené ošetrujúcim lekárom.
  • Doklady o ukončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom alebo potvrdenie školy odkedy – dokedy štúdium trvalo).
  • Ak ste sa narodili po roku 1963, potrebujete aj potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky.
  • Ak ste muž, potrebujete vojenskú knižku alebo potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby.
  • Evidenčný list dôchodkového poistenia potrebujete, ak budete aj naďalej pracovať. Predložiť ho musí váš zamestnávateľ, a preto je potrebné vopred zamestnávateľa informovať, že ste požiadali o dôchodok.
  • Rodné listy detí, ale len:
  • ak ste cudzinec alebo ak sa vaše deti narodili v cudzine a neboli zapísané do osobitnej matriky,
  • ak ste dieťa prevzali do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, treba doplniť rozhodnutie príslušného orgánu o jeho prevzatí,
  • v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku, potrebujete úmrtný list alebo výpis z matriky, a to len ak ste cudzinec alebo dieťa zomrelo v cudzine
  • ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, je potrebné predložiť aj doklad preukazujúci trvanie takéhoto obdobia.
  • Doklady preukazujúce obdobie zamestnania a výšku hrubých zárobkov, ktoré nie sú uvedené v Informácii o stave individuálneho účtu poistenca za obdobie do 31. decembra 2003.
  • Potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.
  • Ak si želáte zasielať dôchodok na účet v banke, prineste si vyplnený a bankou potvrdený formulár zverejnený na webových stránkach Sociálnej poisťovne.Ak si nie ste istý, či Sociálna poisťovňa eviduje všetky vaše zamestnania, je dobré si tieto informácie overiť. Urobíte to jednoducho, a to tak, že navštívite svoj Elektronický účet poistenca, v ktorom je váš Individuálny účet poistenca (tieto služby sa nachádzajú v eSlužbách Sociálnej poisťovne).

Kedy sa dozviem, či mi bol dôchodok priznaný?

Lehota na rozhodnutie o dôchodku je 60 dní. Táto lehota plynie odo dňa spísania žiadosti o dôchodok (konanie o dôchodku). Rozhodnutie o dôchodku vám bude doručené poštou alebo do eSchránky, ak ju máte aktivovanú.

V zložitých prípadoch sa môže lehota predĺžiť o najviac 60 dní, o čom vás však Sociálna poisťovňa písomne informuje, ale len po splnení podmienok nároku na invalidný dôchodok, ak je potrebné ešte pred vydaním rozhodnutia o priznaní dôchodku zistiť niektoré skutočnosti, ktoré sú potrebné na jeho určenie.

Čo sa oplatí skontrolovať

V Individuálnom účte poistenca si skontrolujete jednotlivé obdobia vášho dôchodkového poistenia a takto si overíte, či všetky obdobia sú tu pre váš dôchodok evidované.

Overiť si evidenciu období dôchodkového poistenia môžete aj tak, že požiadate o výpis z Individuálneho účtu poistenca z Informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca prostredníctvom napríklad Formulára pre otázky, telefonicky na bezplatnom čísle 0800 123 123, e-mailom na adrese podatelna@socpoist.sk alebo osobne v najbližšej pobočke Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidné dôchodky #invalidita #invalidný dôchodca