Dostali ste tento rok rodičovský bonus? Budúci rok nemusíte. Ktorým penzistom sa znížia takto penzie?

Sociálna poisťovňa tento rok prvýkrát vyplatila novinku v dôchodkovom systéme - takzvaný rodičovský bonus. Okrem klasického dôchodku tak penzisti dostali desiatky až stovky eur navyše.

22.08.2023 10:05
dôchodci pri počítači Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Sociálna poisťovňa tento rok prvýkrát vyplatila novinku v dôchodkovom systéme – takzvaný rodičovský bonus. Okrem klasického dôchodku tak penzisti dostali desiatky až stovky eur navyše.

Seniori ich dostali v jednej splátke za celý kalendárny rok. Budúci im však už na účet bude chodiť každý mesiac spoločne s penziou.

Výška rodičovského bonusu závisí od toho, koľko platili pracujúce deti na odvodoch do slovenského dôchodkového systému.

Podľa zákona môže výška rodičovského bonusu mesačne dosiahnuť najviac 1,5 percenta z 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Keďže v roku 2021 to bolo 1 211 eur, horný limit rodičovského bonusu na jedno dieťa bol v roku 2023 stanovený na 21,80 eura mesačne, a teda 261,60 eura za celý rok.

Je možné, že výška bonusu sa bude meniť. Rodičovský dôchodok sa totiž vypočítava z vymeriavacieho základu detí. A v roku 2024 sa bude počítať z vymeriavacieho základu detí z roku 2022. Rovnaká výška ostane penzistom, ktorých deťom sa nezmenili pracovné podmienky.

Ide o peniaze: Všetko o rodičovskom dôchodku
Video
S Martinom Kontúrom, hovorcom Sociálnej poisťovne. Premiéra 16. 11. 2022. / Zdroj: TV Pravda

Odopretie bonusu

Budúci rok, ale môžu viacerí dôchodcovia o toto prilepšenie prísť. Prečo? Deti im ho po novom môžu ľahšie odoprieť. Zrušiť alebo zmeniť vyhlásenie na účely nároku na rodičovský dôchodok je od augusta jednoduchšie. Už netreba zasielať podpísané formulár v papierovej forme, prípadne kontaktovať pracovisko Sociálnej poisťovne.

31. august 2023 je dôležitým termínom aj pre podanie vyhlásení pre rodičovský dôchodok. Ide o presmerovanie alebo odopretie rodičovského dôchodku zo strany detí pre tých rodičov, ktorí dosiahnu dôchodkový vek v priebehu roka 2024. Toto vyhlásenie môžu dotknuté deti podať aj preventívne, ak napríklad nevedia, kedy ich biologický rodič dosiahne dôchodkový vek.

Rovnako tak je do 31. augusta 2023 potrebné stihnúť podať vyhlásenie, ak si dieťa neželá, aby jeho biologický rodič už viac dostával rodičovský dôchodok, ktorý mal po prvý raz vyplatený v roku 2023. Jeho výplata sa tak, podľa zákona, zastaví najskôr od 1. januára 2028.

Rozhodnutie detí

Ak dieťa rodičovi už odoprelo nárok na rodičovský dôchodok, následne zmenilo názor a želá si, aby Sociálna poisťovňa rodičovský dôchodok vyplácala, je možné požiadať o opätovné priznanie odopretého rodičovského dôchodku s využitím tlačiva „zrušenie/zmena vyhlásenia“. Ak to dieťa stihne do 31. augusta 2023, rodičovi následne Sociálna poisťovňa začne vyplácať rodičovský dôchodok mesačne od 1. januára 2024.

Posledný augustový deň je tiež dôležitý pre presmerovanie či odopretie nároku v prípade invalidných výsluhových dôchodkov pre rok 2023 (s rozhodnutím do 31. decembra tohto roka).

12 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #rodičovský bonus