Počíta sa do dôchodku aj obdobie PN? Alebo ho budete mať skrátený či výrazne nižší?

Na výšku penzie má vplyv viacero vecí. Ako sa ale počíta penzia, ak bol niekto viackrát na PN alebo je dlhodobo chorý a blíži sa mu odchod do dôchodku?

10.09.2023 06:00
Senior, penzista, dôchodca, premýšlanie, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Suma starobného dôchodku závisí od počtu odpracovaných rokov a od vymeriavacích základov, ktoré zamestnanec dosiahol v zamestnaní. To znamená, že pre výpočet starobného dôchodku sa hodnotí od roku 1984 každý kalendárny rok s vymeriavacím základom až do roka pred rokom dovŕšenia dôchodkového veku. Ak poistenec v takomto období je práceneschopný a poberá nemocenské dávky, tak má za toto obdobie nižší vymeriavací základ a následne je nižší aj osobný mzdový bod pre výpočet dôchodkovej dávky. Obdobie práceneschopnosti sa ale do výšky dôchodku započítava.

Ide o peniaze: Čo je nové v elektronickom účte poistenca
Video
Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku? Odpovedá generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. / Zdroj: TV Pravda

Osobný mzdový bod je definovaný ako podiel osobného vymeriavacieho základu (t.j. zárobku) dosiahnutého počas obdobia dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok a všeobecného vymeriavacieho základu. Všeobecný vymeriavací základ predstavuje 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve.

Na výpočet sa používa nasledujúci vzorec: priemerný osobný mzdový bod x počet odpracovaných rokov x aktuálna dôchodková hodnota.

V čase, keď nastane doba odchodu do dôchodku, Sociálna poisťovňa zozbiera všetky osobné mzdové body za celé obdobie sociálneho poistenia a spraví z nich priemer.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #PN #výška penzie #osobný mzdový bod