Kedy vám štát prestane vyplácať dôchodok? Aj o starobnú penziu sa dá prísť. Pozor si dajte na túto vec

Ako poberateľ dôchodku máte voči Sociálnej poisťovni určité povinnosti.

24.09.2023 06:00
senior, dôchodca Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Jednou z povinností penzistu je povinnosť oznámiť zmenu adresy, na ktorej sa zdržiavate. Nejde však o riadne nahlásenú adresu trvalého alebo prechodného pobytu. Tie získava Sociálna poisťovňa z Registra fyzických osôb, a preto ich netreba oznamovať.

Ako oznámim zmenu adresy?

Zmenu adresy, na ktorej sa zdržiavate, je potrebné oznámiť neformálnou žiadosťou o zmenu adresy (listom), ktorú doručíte pobočke Sociálnej poisťovne alebo ústrediu Sociálnej poisťovne (Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava 1) alebo prostredníctvom eSchránky, ak ju máte aktivovanú a využívate elektronický občiansky preukaz – eID (viac informácií nájdete na Ústrednom portáli verejnej správy slovensko.sk). Sociálna poisťovňa na základe toho zaregistruje novú adresu, na ktorej sa zdržiavate.

Ide o peniaze: Čo je nové v elektronickom účte poistenca
Video
Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku? Odpovedá generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. / Zdroj: TV Pravda

Dokedy treba zmenu adresy oznámiť?

Adresu, na ktorej sa zdržiavate, ste povinný oznámiť Sociálnej poisťovni do ôsmich dní od jej zmeny. Čo sa stane, ak zmenu adresy neoznámim? Ak si povinnosť nesplníte a zmenu adresy neoznámite, môže sa stať, že vám zo Sociálnej povinnosti nebudú doručené dôležité písomnosti. Navyše, ak dôchodok dostávate v hotovosti prostredníctvom pošty, môže dôjsť k prerušeniu výplaty dôchodku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #penzia #výplata dôchodku